Ministarstvo zdravstva predlaže izmjene Zakona o duhanskim proizvodima

POČETKOM iduće godine Ministarstvo zdravstva pokrenut će proceduru izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda radi pooštrenja odredbi koje se odnose na promet i uporabu duhana, najavio je danas državnik tajnik Velimir Božikov.

Time bi hrvatski zakon bio usklađen s Okvirnom konvencijom o nadzoru nad duhanom Svjetske zdravstene organizacije, čija se ratifikacija očekuje u Hrvatskom saboru, rekao je Božikov na konferenciji za novinare.

Izmjenama se predviđa zakonsko ograničavanje sadržaja katrana u cigaretama na 10 miligrama, nikotina na 1 miligram i ugljičnog monoksida na 10 miligrama po cigareti. Te su odredbe ugrađene u Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti predmeta opće uporabe čija primjena treba početi 1. siječnja 2005.

Zakonskim izmjenama uvela bi se obveza objavljivanja sadržaja duhanskih proizvoda te zabrana stavljanja natpisa poput "light" ili "mild", a na 30 posto prostora na svakoj kutiji cigareta trebalo bi biti otisnuto zdravstveno upozorenje o štetnosti duhana.

Također se predviđa zabrana reklamiranja i promocije duhana. Reklamiranje bi bilo zabranjeno na sportskim natjecanjima, u školskim dvorištima, a detaljnije će se urediti i odredbe o pušenju u ugostiteljskim objektima, kaže Božikov.

Okvirna konvencija o nadzoru nad duhanom predviđa i mjere koje smanjuju opskrbu duhanom - eliminaciju ilegalne proizvodnje i prodaje duhanskih proizvoda i krijumčarenja cigareta, te zabranu prodaje maloljetnicima i putem automata.

Osim mjera zaštite okoliša prilikom uzgoja i proizvodnje duhana, treba definirati i što je javni prostor u kojemu se zakon treba primjenjivati.

U Ministarstvu zdravstva danas je predstavljen CD "Zašto (ne) pušim" namijenjen srednjoškolcima i studentima, koji je pripremio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Studentima će CD biti podijeljen prilikom prvog sistematskog pregleda, a srednjoškolcima će biti dostupan u školama.

Pročitajte više