Ministarstvo zdravstva: Sporazum o unapređenju stomatologije

SPORAZUMOM o unapređenju stomatološke zaštite, koji je danas potpisan u Ministarstvu zdravstva, u Hrvatskoj bi u iduće četiri godine trebala biti obnovljena cjelokupna stomatološka oprema, uveden novi način financiranja djelatnosti i zaposleni svi stomatolozi bez posla.

Sporazum su potpisali ministar zdravstva Andro Vlahušić, direktorica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Ljubica Đukanović i predsjednik Hrvatske stomatološke komore (HSK) Željko Zubović.

Tijekom četiri godine trebalo bi nabaviti 2.000 novih, ekološki modernih stomatoloških stolica čiju bi kupnju djelomično financirala država, a djelomično kupac.

Iz proračuna bi bilo osigurano 20 posto novca, iz decentraliziranih sredstava županija 12 do 24 posto, dok bi kupac - dom zdravlja, privatni stomatolog ili onaj u zakupu platio 40 posto troškova.

Za nabavu prvih 500 stomatoloških stolica u proračunu Ministarstva zdravstva za 2004. osigurano je šest milijuna kuna, dok bi u 2005. trebalo osigurati 12 milijuna kuna, rekao je Vlahušić.

Promjene bi trebalo uvesti i u financiranje stomatološke djelatnosti.

Stomatolozi više neće biti plaćani linearno već po obavljenom poslu, mjerenom prema indikatorima koje će odrediti struka, najavila je direktorica HZZO-a Ljubica Đukanović. Pritom će se posebno stimulirati preventivni rad stomatologa, koji je dosad bio zapostavljen.

Ministarstvo i HSK dogovorili su i stimuliranje zapošljavanja stomatologa, za kojima postoji potreba, mahom u malim mjestima - traži se 288 stomatologa, a na Zavodu za zapošljavanje evidentirano ih je 280.

Predsjednik HSK-a Željko Zubović kaže kako se na taj način pomaže zapošljavanje mladih stomatologa, koje će HZZO u prvo vrijeme financirati bez obzira na broj pacijenata.

Sporazum predviđa i provođenje zdravstveno-odgojnih programa u sklopu projekta "Zdravi zubi" za djecu u osnovnim i srednjim školama. U tu je svrhu izrađena posebna edukativna web stranica na adresi www.zdravizubi.hr.

Pročitajte više