POTRESI U HRVATSKOJ

Ministrica poljoprivrede: Baniju nije dovoljno samo obnoviti, trebaju i nove mjere

Screenshot: N1

MINISTRICA poljoprivrede Marija Vučković bila je gošća Dnevnika N1 televizije. Ispričala je kakvo je stanje s poljoprivrednicima na području pogođenom potresom.

Pogođeno je 3500 gospodarstava

"Naši timovi obišli su više od 2000 poljoprivrednih gospodarstava", rekla je Vučković i dodala kako su u pitanju većinom mala gospodarstva.

"Pogođeno ih je ukupno oko 3500. Oko 1900 onih koji se bave stočarskom proizvodnjom ima štetu na objektima, a oko 300 na opremi i mehanizaciji. Nešto manje od 100 štetu ima na poljoprivrednim usjevima", otkrila je.

"Ići će se u nove investicije"

"Mi smo već pomogli i to je bila naša dužnost. Za ova područja i područje poplavljenog Vrgorca za dohodak poljoprivrednicima isplaćena su 94 milijuna kuna. Pripremamo natječaje, pojednostavljene procedure, uvijek doznajemo za nove probleme za koje nismo znali. Kritike koje su nam upućene su tu da bi nam ukazale na propuste koji se kroz godine događaju i da trebamo biti bolji", rekla je Vučković.

"Ovaj kraj nije dovoljno samo obnoviti i vratiti na staro. Potrebne su i nove mjere, ići će se u nove investicije. Svaki će poljoprivrednik imati svog savjetnika za pomoć, pored svih tehničkih sredstava koja imamo na raspolaganju", zaključila je ministrica.

Pročitajte više