MINISTRICA PRAVOSUĐA: HRVATSKA ĆE TRAŽITI MIKELIĆEVO IZRUČENJE

Ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović izjavila je danas da će Hrvatska zatražiti izručenje bivšeg premijera tzv. Republike Srpske Krajine Borislava Mikelića, za kojeg su mediji objavili da je uhićen u Srbiji.

"Hrvatska ga traži. Nakon što smo doznali da je uhićen, znamo gdje je i slijedi zahtjev za izručenje", rekla je ministrica pravosuđa novinarima nakon današnje sjednice Glavnog odbora SDP-a.

Dodala je kako očekuje pozitivan odgovor srbijanske strane i Mikelićevo izručenje.

Pozivajući se na policijske izvore, srbijanski su mediji sinoć izvijestili da je Mikelić uhićen u Beogradu.

Kao razloge uhićenja naveli su da je Mikelić bio jedan od ključnih ljudi u povezivanju tzv. Zemunskog klana i određenih krugova u Republici Srpskoj koji su umiješani u organizaciju ili su pomogli u atentatu na srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Hrvatski sudovi Mikelića su u lipnju 1993. u odsutnosti osudili na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila.

U optužnici je među ostalim stajalo da je pripremao i koordinirao akcije oružane pobune protiv hrvatske vlasti, te četničkim postrojbama naređivao da izvedu oružane napade na Petrinju i ostala mjesta.

Prije srpske pobune u Hrvatskoj Mikelić je bio direktor petrinjskoga "Gavrilovića", a nakon sloma tzv. Republike Srpske Krajine godine 1995. pobjegao je u Beograd.

Ondje je, prema navodima srbijanskih medija, radio u tvrtki čiji je direktor bio jedan od najbližih Miloševićevih suradnika.

(Hina) am ln

Pročitajte više