ministrica škare-ožbolt podržala sindikalnu inicijativu za izvansudskom nagodbom

Ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt podržala je danas inicijativu Sindikata državnih službenika i namještenika za izvansudskom nagodbom u vezi potraživanja članova sindikata zbog kršenja odredbi kolektivnog ugovora, kako bi se izbjegli nepotrebni sudski postupci, priopćio je taj sindikat.

Država ne treba generirati sudske sporove i biti bjesomučni parničar. U takvim sporovima gube sve strane i zato sam zatražila podatke o sudskim sporovima za koje je vrlo vjerojatno da će ih država izgubiti, izjavila je Škare-Ožbolt navodeći da, po prvim procjenama, takvih sporova ima oko 50.000.

Stoga je podržala inicijativu za postizanjem izvansudske nagodbe te od sindikata zatražila konkretne podatke kako bi se utvrdio iznos potraživanja službenika i namještenika, pokrenuli pregovori o nagodbi i utvrdila dinamika plaćanja.

Predsjednika sindikata Ivica Ihas upoznao je ministricu s 15.000 sudskih tužbi članova sindikata.

Ukazao je na nelogičnost da usprkos pretežnim presudama u korist službenika neki sudovi odbacuju tužbene zahtjeve i tako stvaraju neujednačenu sudsku praksu, što dovodi u pitanje pravnu sigurnost građana.

Predsjednik sindikalnog odbora pravosudne policije Marijan Brnad istaknuo je da su zatvori pretrpani, a još nisu zaposleni neophodni pravosudni policajci.

Oni koji se zapošljavaju ne prolaze tjelesnu provjeru, pa se događa da njihovi 20-tak godina stariji kolege na kondicijskim testovima postižu bolje rezultate, naglasio je Brnad. Dodao je kako je oprema pravosudnih policajaca zastarjela, od sustava veza do vozila.

Željko Mlinarić, predsjednik odbora za pravosuđe, posebno je istaknuo da su kod donošenja zakona i propisa prisutni utjecaji pojedinih struka, odnosno interesnih lobija kojima cilj nije kvalitetan zakon već parcijalni interes.

(Hina) xpp/md ymd

Pročitajte više