Ministrice Murganić, vaše suze su beskorisne. Radite svoj posao ili se maknite

Foto: Index/Pixsell/Dusko Jaramaz

LJUDSKI gledano, razumljivo je to. Teško je vidjeti slomljena dječja tijela, u takvom stanju jer ih je njihov biološki otac bacio s prvog kata kuće na beton. Potresno je to i mučno, nije teško pojmiti da se svakome normalnom direktno suočenom s posljedicama strašnog događaja na Pagu steže u prsima, u grlu formira jecaj, a oči pune suzama. Svatko tko ima suosjećanja ne može ostati posve hladnokrvan u toj situaciji. Svjedočeći tolikoj boli i nepravdi, prirodno je i ljudski normalno zaplakati. I zato je potresena reakcija ministrice Nade Murganić, nakon što je u zadarskoj bolnici posjetila djecu koju je njihov otac Josip Rođak tako brutalno ozlijedio, nedvojbeno razumljiva i ljudska.

“Stravičan čin roditelja, stradala su mala nevina djeca. Mislim da je to nezapamćen događaj, nisam mogla ostati u Zagrebu i iščekivati vijesti. Željela sam vidjeti djecu i razgovarati s liječnicima. Nakon toga idem u Centar za socijalnu skrb”, rekla je novinarima u Zadru, vidno na rubu suza, ministrica Murganić, odmah i najavivši da će u nadležni socijalni centar poslati i inspekcijski nadzor kako bi se utvrdilo je li u njihovu radu bilo propusta.

Ministričine suze su nesumnjivo iskrene, ali su i beskorisne

Nema sumnje da je ministrica bila iskrena u svojim emocijama i da njezine suzne oči nisu bile gluma ili poza, ali treba i jasno reći da od njih ozlijeđena djeca kao ni hrvatsko društvo nemaju baš nikakve koristi. Osoba Nada Murganić je jučer u Zadru bila iskreno potresena, ali ipak ne dovoljno da se konačno suoči s činjenicom da ministrica Nada Murganić nema dovoljno kapaciteta za posao koji trenutno radi. Možda je osoba Nada Murganić bila dobra ravnateljica Doma za nemoćne i starije Sveti Antun u Karlovcu, odakle ju je premijer Andrej Plenković instalirao da vodi Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne skrbi, ali ona je izvan svake sumnje loša i nesposobna ministrica jednog megaresora poput navedenog. I nema tih ljudski razumljivih suza koji mogu oprati tu ministarsku nedoraslost, niti je opravdati, jer od toga kako ministrica Nada Murganić radi svoj posao doslovno ovise ljudski životi. Dječji životi.

Ideja da bi ministrica zadužena za obitelj, mlade i socijalnu politiku trebala biti politički odgovorna ako se dogodi nešto poput horora na Pagu - što uključuje i obitelj i mlade i socijalnu politiku - za Nadu Murganić je očito nepojmljiva, ona sebe vidi samo kao onu koja će post festum utvrditi je li sustav socijalne skrbi nekako zakazao. 

Sustav nastavlja proizvoditi samog sebe, a djeca lete s prvog kata

No još gore je što koncept političke odgovornosti ne prepoznaje ni premijer Andrej Plenković, zbog kojega je Murganić uostalom na poziciji kojoj jest.

Ona nije postala ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike jer je imala neku viziju vođenja ovog vrlo zahtjevnog resora, jer se kroz godine u javnosti profilirala kao političarka koja se tom tematikom sustavno bavi (sjeća li se itko ijednog njenog istupa u dva saborska mandata? Odnosno, sjeća li se itko da je ona u dva mandata bila u saboru?!), koja je u fotelju sjela s konkretnim planovima za poboljšanja i promjene, nego kao srednje pozicionirani kotačić odavno očito disfunkcionalnog sustava socijalne skrbi, spletom političkih okolnosti unaprijeđena u ministricu neovisno o nedostatku pravog formata. Tako ona i vodi svoje ministarstvo: uhodani sustav nastavlja proizvoditi samoga sebe, a djeca lete s prvog kata.

Besramni Plenković

Nada Murganić je ministrica jer je tako odlučio i tako hoće Andrej Plenković, nitko drugi. A on na novinarsko pitanje o njenoj ostavci kaže: “Ne treba ministrica podnijeti ostavku, ne znam odakle vam takva ideja”.

Bez obzira na to što se njezin resor pred očima hrvatske javnosti raspada i što je to u međuvremenu postalo pitanje života i smrti - kao i slučaju podjednako raspadajućeg zdravstva i ministra Kujundžića, koji je s Murganićkom u vječnoj mrtvoj trci za najgoreg člana Plenkovićeve vlade - premijer se ne želi inkomodirati dovođenjem nekoga na čelo Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike tko bi možda znao raditi svoj posao. Ili ga radio barem manje grozno od aktualne ministrice.

Što to zapravo znači? Za početak, dovoljno je pogledati kako radi ministrica Murganić pa znati što ne treba raditi. Ne treba u privatni katolički vrtić uvaljivati paketiće za potrebitu djecu, ne treba kad muž pretuče ženu komentirati “tako vam je to u obitelji”, ne treba pokušati podvaliti ultrakonzervativan i retrogradan Obiteljski zakon, ne treba proizvesti diskriminativan Zakon o udomiteljstvu, ne treba za najbliže suradnike uzimati HDZ-ovske aparatčike poput vječne igračice s klupe Margarete Mađerić, a rastjerivati stručnjake poput Marina Strmote, ne treba osmišljavati demografske mjere koje onda najbliži suradnici opisuju kao “folklor” itd.

Svi u Hrvatskoj vide da Murganićka nije za taj posao

Utoliko su jučerašnje suze Nade Murganić beskorisne, od njih hrvatsko društvo neće postati bolje, a niti sustav za koji je ona odgovorna kao ministrica. S obzirom na to da horor na Pagu nema nikakve direktne veze s Bruxellesom i njegovom potencijalnom europskom karijerom, od premijera Plenkovića se definitivno ne može očekivati da donese pravu odluku i ukloni nesposobnu ministricu. Stabilnost mu je ipak važnija. 

Zato je sada prilika da Nada Murganić povuče prvi i jedini doista dobar potez svojeg ministarskog mandata: njegovo okončanje neopozivom ostavkom.

Ona više ne smije biti ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike jer ona ne umije (dobro) raditi taj posao. Izgleda da se trudi, ali njeno najbolje nije ni približno dovoljno. To vidi svatko u Hrvatskoj. To je jasno kao dan. Ili možda bolje reći - čisto kao suza.

RAZVOJ DOGAĐAJA S PAGA PRATITE NA INDEXU NA OVOM LINKU

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom komentaru Gordana Duhačeka instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Gordan Duhaček

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više