Mirković: Škola ima dopusnicu za rad na neodređeno vrijeme

PREDSJEDNIK Upravnog vijeća Visoke škole za glazbenu umjetnost "Ina Mirkovića" u Lovranu Ino Mirković kazao je danas da mu je dopusnica za rad izdana na neodređeno vrijeme te da se može ukinuti samo ako se utvrdi da ne odgovara broj nastavnika, prostor ili instrumentarij.

Mirković je za Hinu izjavio da Škola nastavlja redovit rad te da nije zaprimila nikakvu odluku Ministarstva znanosti, obrazovanja športa glede dopusnice. O najavama ministra Dragana Primorca o ukinuću dopusnice doznao sam iz medija, kaže i dodaje kako ne vjeruje da je to ministar rekao.

Po njegovim riječima pravilnik o utvrđivanju kriterija za ukidanje ili dodjelu dopusnice tek je pred izradbom u Ministarstvu.

Privatna Visoka škola za glazbenu umjetnost "Ina Mirkovića" počela je raditi 1991., a 1995. dobiva pravo javnosti, odnosno dopusnicu za rad. Danas na njoj studira 50 apsolvenata s potporom Ministarstva, kojima je ostao ispit ili dva do diplome, naveo je Mirković i dodao kako očekuje da Ministarstvo za njih isplati dug kako bi dovršili školovanje.

Treću je godinu završilo 25 studenata s potporom Ministarstva, za koje, kako tvrdi Mirković, nije platilo cijelu treću godinu te nisu ni upisani na četvrtu godinu, osim nekolicine koji su sami platili školovanje.

Školu polazi i 17 studenata koji studiraju za vlastite potrebe.

Mirković tvrdi da su pritisci na Školu pokušaj da Ministarstvo izbjegne obvezu da namiri dug za studente koji su studirali s njegovom potporom.

U Zagrebu su se danas sastali predstavnici Ministarstva s tridesetak studenata Škole, a Ministarstvo se obvezalo da će riješiti pitanje studenata tako da završe studij u Lovranu ili na Glazbenoj akademiji u Zagrebu.

Prije sastanka ta je skupina studenata prosvjedovala pred zgradom Ministarstva zajedno s roditeljima, tražeći rješenje svojeg statusa i nastavak školovanja, koje im je sada onemogućeno zbog različita tumačenja obveza između vlasnika Škole i Ministarstva. Zbog neriješenih financijskih odnosa Ministarstva i Škole oko stotinu studenata još nije počelo nastavnu godinu, a diplomanti ne mogu dobiti diplomu.

Kako kažu studenti, vlasnik Škole Mirković uvjetovao je izdavanje diplome plaćanjem svote od 18 tisuća eura, što je cijena za drugu, treću i četvrtu godinu studija za jednog studenta. S druge strane, Ministarstvo tvrdi da je ugovor o studiranju na teret Ministarstva potpisan samo za jednu studijsku godinu i to za 2000., a ne za sve četiri.

Pročitajte više