Miro Kovač: Postoje uvjeti za posjet Tomislava Nikolića Hrvatskoj

Screenshot: N1 televizija

MINISTAR vanjskih poslova Miro Kovač gostujući na N1 televiziji, izjavio je kako postoje uvjeti za posjet srpskog predsjednika Tomislava Nikolića Hrvatskoj.

"Najvažnija je komunikacija ureda predsjednice Hrvatske i predsjednika Srbije. Zna se koja je Hrvatska pozicija - sa svim susjedima želimo imati uređene i kvalitetne odnose. Imamo probleme iz prošlosti koje moramo riješiti i ja se nadam da ćemo u komunikaciji naći jedan modus koji će omogućiti da riješimo probleme u interesu građana. Sigurno će doći do posjete Tomislava Nikolića, uvjeti postoje, samo je pitanje kad. Sutra ću vjerojatno razgovarati s njihovim Ivicom Dačićem i pokušat ćemo da hrvatska manjina u Srbiji bude tretirana kao i mađarska", kazao je Kovač.

Osvrnuo se i na situaciju s izbjeglicama te kazao kako je u tijeku dogovor između Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije.

"Želimo na granici Makedonije i Grčke vršiti profilaciju i tako vršiti normalan tranzit izbjeglica prema zapadu. Razgovarat ćemo s kolegama kako ćemo postupno ukloniti ograde", kazao je Kovač,

Na pitanje je li spreman u potpunosti dati INU Mađarima, rekao je da će nova hrvatska vlada "vrlo jasno i afirmativno braniti interese Hrvatske".

"Pokazali smo da smo dobronamjerni, da želimo surađivati sa susjedima, a ne vrijeđati kao neki prije. Radi se o interesima Republike Hrvatske, ali i interesima susjedne Mađarske. To će biti teška poglavlja, ali pristupit ćemo u dobrom duhu. Nećemo dati Inu Mađarima, to su spekulacije koje se svako malo pojavljuju", rekao je Kovač,

Upitan ima li Vesna Pusić potporu vlade u kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a rekao je da je "prethodna vlada nesretno i nespretno istaknula kandidaturu Vesne Pusić".

"To ćemo riješiti", rekao je Kovač.

Pročitajte više