Misa za 66 hercegovačkih fratara ubijenih 1945.

Misom zadušnicom večeras je u Širokom Brijegu obilježena 60. obljetnica mučkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca što su ih potkraj Drugoga svjetskog rata 1945. na širokobriješkom i na području Hercegovačke franjevačke provincije počinile partizanske vlasti. L

Točno na današnji dan 7. veljače 1945. partizanske postrojbe su upale u širokobriješki samostan i ubili 12 fratara, a njihova tijela spalili.

Predvodeći misu zadušnicu, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Slavko Soldo je podsjetio kako su u veljači 1945. partizani iz mostarskog samostana tadašnjeg provincijala hercegovačkih franjevaca fra Leona Petrovića i još šest franjevaca "vezanih ruku i nogu i s vrećom na glavi odveli te ih ubili i bacili u Neretvu". Partizanske vlasti su, po riječima fra Slavka, "obezglavile hercegovačku franjevačku zajednicu i htjeli je uništiti".

"Partizani su ubili više od 200.000 razoružanih hrvatskih vojnika na Bleiburgu i Križnom putu od kojih je 10 posto bilo s područja hercegovačke franjevačke provincije", kazao je fra Slavko. U propovijedi je podsjetio i na vladanje poratne komunističke vlasti. "Tko se imalo opirao njihovu (komunističkom) zlu bio je suđen na dugogodišnje zatvorske kazne", rekao je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Hercegovačka franjevačka provincija je nedavno utemeljila i posebno Povjerenstvo za proučavanje života hercegovačkih fratara koje su poubijali partizani.



(Hina) xpgas ymć

Pročitajte više