Mišetić: Vlada nema jednak tretman prema Gotovini i drugim haškim optuženicima

ODVJETNIČKI tim haškog optuženika umirovljenog generala Ante Gotovine ocijenio je danas da se njihovom branjeniku krše ljudska prava jer im Vlada nije dostavila zatraženu dokumentaciju, kao u slučaju drugih haških osumnjičenika iz Hrvatske.

U ime Gotovininog braniteljskog tima, američki odvjetnik Luka Mišetić reagirao je na izjavu potpredsjednika Vlade Gorana Granića koji je, odgovarajući na zastupničko pitanje zašto Vlada nije dostavila traženu dokumentaciju, rekao da je ´ta odluka suda ukinuta´, te da Vlada ´nema po čemu postupati´.

Mišetić takvo obrazloženje smatra ´još jednim dokazom kršenja temeljnih ljudskih prava generala Gotovine´ jer je Vlada obranama drugih haških osumnjičenika iz Hrvatske, umirovljenim generalima Mladenu Markaču i Ivanu Koradeu, te umirovljenom admiralu Davoru Domazetu-Loši, omogućila uvid u dokumente.

U lipnju prošle godine zagrebački je Općinski sud donio presudu po kojoj je Vlada odvjetničkom timu Gotovine trebala predati dokumentaciju koju je dostavila Haškom sudu. Tu je presudu, međutim, u prosincu zagrebački Županijski sud ukinuo kao nezakonitu, te predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Sudac Slavko Pavković koji je donio prvu presudu izjavio je Hini da još nije određeno tročlano sudsko vijeće i zakazano ročište u tom predmetu.

Haški sud optužio je u srpnju 2001. Gotovinu za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene nad srpskim stanovništvom tijekom operacije ´Oluja´. Gotovina je od tada u bijegu i za njim je raspisana međunarodna tjeralica.

Pročitajte više