Misija OESS-a u RH izrazila zabrinutost zbog napada na kuću srpskog povratnika

MISIJE OESS-a u Hrvatskoj objavila je u četvrtak priopćenje kojim izražava zabrinutost zbog izvješća o podmetnutom požaru u kući starijeg povratnika srpske narodnosti u selu nedaleko od Okučana u zapadnoj Slavoniji.

Osamdesetjednogodišnji starac, koji se nedavno vratio u svoju kuću nakon što je 13 godina proveo u progonstvu u Srbiji, nakon napada je izjavio da je odlučio ponovno napustiti svoju kuću i vratiti se u Srbiju.

"Takva se kaznena djela ne smiju tolerirati, te od vlasti očekujemo poduzimanje odlučnih radnji protiv takvih incidenata", izjavio je Alessandro Fracassetti, glasnogovornik Misije OESS-a u RH.

Fracassetti je dodao da su se slični napadi na srpske povratnike i njihovu imovinu dogodili i u drugim područjima zadnjih nekoliko mjeseci, ali su to općenito izolirani slučajevi.

"U cjelini sigurnosna situacija u područjima povratka je zadovoljavajuća i Vlada je puno učinila kako bi poboljšala ozračje u vezi s povratkom", dodao je.

OESS u svome priopćenju podsjeća da je prošlog tjedna predsjednik vlade Ivo Sanader pratio predsjedatelja OESS-a, bugarskog ministra vanjskih poslova Solomona Passyja, u posjetu kućama hrvatskih povratnika srpske narodnosti u zadarskom zaleđu, s ciljem promicanja povratka izbjeglica i pomirbe među zajednicama.




Pročitajte više