Misterij u Salt Lake Cityju: Gdje su nestale stotine beskućnika?

Foto: 123rf

ULICE centra američkog grada Salt Lake Cityja u američkoj državi Utah bile su dom stotinama beskućnika. U posljednjih nekoliko tjedana, nakon nekoliko policijskih akcija, beskućnici su nestali. Lokalno stanovništvo se pita što se dogodilo s njima i gdje su završili, piše Guardian.

Šef lokalne policije Mike Brown kaže da je posjetio parkove i rijeku Jordan, mjesta kojima se dolazi do centra grada i na kojima su se okupljali beskućnici i gdje su se kroz duže vrijeme stvarali svojevrsni kampovi beskućnika, a poručnik Brandon Shearer to je područje obišao helikopterom. Obojica su ostali zbunjeni činjenicom da beskućnika više nema na mjestima na kojima su inače obitavali. "Ne znamo gdje su, jednostavno ih nema", kazao je Shearer.

Postoji mišljenje da je humanitarna kriza uzela maha. Prije samo nekoliko godina nacionalni mediji objavili su da država Utah dobiva rat u borbi s beskućništvom te da su oni koji su najduže bili na ulici većinom zbrinuti.

Broj beskućnika se povećao


Umjesto da se beskućništvo u Salt Lake Cityju sustavno zaustavi, u gradu su porasle cijene stanova, a minimalna plaća je ostala na istoj razini kroz duže vrijeme pa se sve više obitelji našlo u bezizlaznoj situaciji i, na kraju, na ulici. Na tom području prošle je godine pronađeno 2.200 beskućnika. Jedno od skloništa za beskućnike, nazvano Road Home, koje je bilo smješteno u nekadašnjoj skladišnoj četvrti gotovo preko noći je postalo stambeno poslovni centar.

Dužnosnici tvrde kako je većina beskućnika iz redova onih koji se nisu snašli zbog loše ekonomske situacije, lošeg mentalnog zdravlja ili je ovisno o opijatima, a područje na kojem žive bilo je sklono nasilju. Policijske statistike govore o brojnim ubojstvima i napadima. Kao rezultat toga, država Utah je uložila 67 milijuna dolara u akciju kojom bi vratila sigurnost na to područje. "Angažirali smo 150 policajaca, to bi trebalo smiriti taj dio grada", kazao je Brown.

Beskućnici su se razišli iz centra grada, više od 1.200 ljudi je uhićeno, a više od polovice njih optuženo je za posjedovanje droge. Čak 900 ih je kasnije pušteno iz pritvora. Dužnosnici koji su vodili cijelu operaciju obećali su pomoći beskućnicima u liječenju i rehabilitaciji, pronalaženju skloništa i radnih mjesta. Nažalost, u tjednima nakon pokretanja akcije općinski i državni dužnosnici potvrdili su da su uspjeli zbrinuti samo 37 beskućnika.

Napustili grad, razišli se u druge krajeve

Postoji teorija po kojoj su beskućnici napustili centar Salt Lake Cityja i državu Utah, a neki vjeruju i u to da su pronašli domove ili se raspršili po susjednim gradovima. "To nije ono što beskućnici žele", kazala je Brema Jones, beskućnica koja je sa 71-godišnjom majkom sjedila u Pioneer parku, dva bloka zgrada udaljenom od skloništa za beskućnike. "Tako se ne pomaže drugima, nema rehabilitacije i cijeli problem postaje još veći", dodala je.

Beskućnici koji su napustili centar grada pojavili su se u blizini zračne luke i na zapadnoj strani grada. "Retorika gradonačelnika i političkih radnika bila je da svima nama žele pomoći", rekao je jedan od aktivista sa zapadne strane grada, Michael Clara. "Tada im je trebalo pomoći u centru grada, a ne ih potjerati na druge krajeve", dodao je.
 

Pročitajte više