Mještani i župnik iz Škabrnje poduprli osumnjičene napadače na srpske povratnike

STOTINJAK mještana Škabrnje, predvođenih mjesnim župnikom Borisom Pedićem, okupilo se u petak ispred zgrade Županijskog suda u Zadru u znak potpore četvorici pritvorenih mještana koji su osumnjičeni da su u ranim jutarnjim satima 25. srpnja kamenjem napali četiri kuće srpskih povratnika u Biljanima Donjim.

Škabrnjski župnik Pedić rekao je da okupljanje nije nikakav prosvjed, nego molitva za njihove pritvorene sumještane.

Okupljeni su ispred Županijskog suda molili krunicu, a nakon toga pročitan je i proglas mještana Škabrnje u kojemu, uz ostalo, stoji: "Dobili smo napokon svoju Hrvatsku i kako volimo reći pravnu državu. Kao sudionici i patnici svega što se događalo očekivali smo da će oni koji su učinili zlo u Hrvatskoj odgovarati za počinjena djela. To se pokušavalo, ali se samo na tome i ostalo...

Upravo ovih dana doživjeli smo provokacije na koje su naši sumještani odgovorili na način koji ne priliči, ali možemo razumjeti njihov očaj i njihovu reakciju.

Pravna država je brzo i na vrijeme reagirala u njihovom slučaju dok oni koji su doveli do svega ovoga mirno broje dane do zaborava svojih zlodjela. I tako izjednačismo "dva" bačena kamena s 86 nevino ubijenih.

Mnogi nas uče da kao vjernici i katolici moramo oprostiti onima koji su nam nanijeli zlo. Tko u to uopće sumnja? Mi smo spremni oprostiti, ali da bi naš oprost bio valjan potrebno je iskreno kajanje onih koji su činili zlo. A kajanja nema".

Nakon pročitanog proglasa, okupljeni mještani Škabrnje su se razišli. Skup je prošao bez izgreda.

Škabrnjani su se i tijekom noći okupljali u mjesnoj crkvi, rekao je Pedić.

Index.hr/Hina
Foto: FAH

Pročitajte više