"Mladi nasiljem polažu račune za nebrigu društva dugu 20 godina"

PRETUČENI Zagrepčanin Luka Ritza 1. lipnja, pretučeni Osječanin Josip Klasnić 23. listopada te izbodeni Marko Jurić na jučerašnji dan, trojica su mladića koja su podlegli ozljedama koje su im zadale skupine neiživljenih mladića. Ti događaji zgranuli su cijelu zemlju, ali i izazvali snebivanje kod onih ljudi koji nikako ne žele priznati što je zapravo posrijedi.

Nasilje među mladima u Hrvatskoj je postalo sasvim normalno ponašanje, jer roditelji nemaju vremena za svoju djecu, a i ne znaju kako s njima izaći na kraj, jer sustav nema volje niti kadra da bi se razračunao s agresivnim ponašanjima, ali najvažnije od svega jer se u današnjem svijetu uopće ne ističe dobrota, a kamoli prakticira, te da su glavni junaci društva oni koji, zdrav razum govori, svojim ponašanjima prije utjelovljuju antijunake, uspjeli su priznati naši sugovornici od kojih smo zatražili komentare na učestalost nemilih događaja među mladima u "lijepoj našoj".

"Mladići očito nisu pomislili da rade nešto opasno"

Tako Vlado Jukić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče, najveći problem vidi u tome što agresivna ponašanja koja karakteriziraju današnje mlade u velikoj većini slučajeva prolaze nekažnjeno, štoviše, nailaze na aplaudiranje onih koji se kao promatrači nađu pred "živim" nasiljem. "Ti mladići očito nisu pomislili da rade nešto opasno, smrtni ishod im nije bio na pameti. Osim toga, u grupi su izgubili kontrolu te nisu razmišljati da bi njihovo agresivno ponašanje - premlaćivanje moglo završiti pogubno po nekoga", objasnio je Jukić naglasivši da ne pretendira na to da njegovo mišljenje bude jedino ispravno. Jukić nadalje navodi da, kada skupina mladića nasrće na pojedinca, postoji određen broj onih koji ne sudjeluju, ali navijanjem pridonose nemilom događaju.

"Roditelji ne znaju što reći svojoj djeci jer nisu sigurni da su u pravu"

Uzroke takvoj krajnjoj neozbiljnosti današnje mladeži Jukić vidi u nekažnjavanju agresivnih ispada. "Takvim mladićima su uzori lokalni frajeri koji krše zakon i prolaze nekažnjeno", tvrdi Jukić ističući kako su roditelji svoju rolu kao uzora jednostavno izgubili. "Današnji roditelji se libe svojoj djeci govoriti ono što njihovim ušima nije ugodno. Mladi takvo što ne žele slušati, a njihovi roditelji popuštaju. A što bi i oni mogli reći svojoj djeci kada danas dobivaju kontradiktorne informacije, nisu sigurni da su u pravu", pojasnio je Jukić.

"Antijunaci postali junaci"

Da današnja hrvatska mladež nema uzora koji bi ih navodili na dobro ponašanje, suglasna je i Ljubica Matijević Vrsaljko, nekadašnja pravobraniteljica za djecu. "Riječ je o gubitku morala, obiteljske sigurnosti, o mladima koji su svjedoci svojih nezaposlenih, poniženih roditelja, koji gledaju balavca kako vozi bijesno auto, nedostižne mlade djevojke, visoke strukture kojima je sve dopušteno, stranačke otimačine, privatizacijsku i pretvorbenu pljačku", nanizala je Matijević Vrsaljko naglasivši kako se sve može svesti na jedan zaključak - "antijunaci postaju junaci", a mladi jednostavno nemaju "dobrih" uzora i smatraju da je sve dopušteno.

"Posljednjih 20 godina u Hrvatskoj se bavimo svim i svačim, samo se ne bavimo našom djecom, pa mladi sada polažu nama račune za takvu nebrigu", zaključila je Matijević Vrsaljko.

"Školstvo zanemarilo svoju odgojnu funkciju"

Sličnog mišljenja je i Milanka Opačić, članica saborskog Odbora za obitelj, mladež i sport. "Djeca su zapostavljena i prepuštena sama sebi, dok je sustav neučinkovit. Nedostaje nam stručnjaka za mentalno zdravlje u školama koji bi primijetili agresivna ponašanja kod mladih, a nemamo ni stručnjaka koji bi se mladima s poremećajima u ponašanju pozabavili", kazala je Opačić. Prema njenom mišljenju dobar dio krivice snosi školstvo koje je zanemarilo svoju odgojnu funkciju.

G.M.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više