Mlinarić: formiran tim za izmjene Zakona o policiji

Ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić izjavio je danas da je u njegovom Ministarstvu već formiran tim za izmjene Zakona o policiji kojima bi se povećala zaštita policajaca na dužnosti, kao što traže i sindikati.

"Policajci su i prema našem mišljenju, ali i mišljenju sindikata premalo zaštićeni u svom zakonskom djelovanju, stoga smo već formirali tim koji radi na izmjenama i dopunama Zakona o policiji", kazao je Mlinarić u Ravnateljstvu policije.

Na pitanje planiraju li se zakonskim izmjenama povećati ovlasti policajaca u korištenju vatrenog oružja, Mlinarić je rekao da će se zakonske odredbe u tom pitanju "voditi europskim standardima". "U izuzetnim situacijama policajac i sada ima mogućnost korištenja vatrenog oružja, a izmjenjenim Zakonom u potpunosti ćemo se prilagoditi europskim standardima", dodao je Mlinarić.

Ocijenio je da je zbog što kvalitetnije zaštite policajaca nužno prilagoditi i Kazneni zakon koji je, kako je kazao, u tom pitanju "nedorečen".

Hitne zakonske izmjene zbog učinkovitije zaštite policijskih službenika prošlog je tjedna zatražio Sindikat policije, zaprijetivši da će u suprotnom pokrenuti sve dozvoljene akcije, uključujući i štrajk.

Strože kazne za napade na policajce i omogućavanje jednostavnije uporabe vatrenog oružja sindikat je zatražio nakon ubojstva splitskog policajca Ranka Grkovića, na kojeg je 13. siječnja pri provjeri isprava, bez povoda i razloga pucao Stanko Bubić. On je idućeg dana, tijekom potrage za njim, najvjerojatnije počinio samoubojstvo.

Kao glavnog krivca za taj događaj, ali i ostale napade na policajce, Sindikat je prozvao ministricu pravosuđa Vesnu Škare Ožbolt jer nije prihvatila sindikalni zahtjev da se povećaju kazne ubojicama i napadačima na policajce. Sukrivcima smatraju premijera Ivu Sanadera i ministra unutarnjih poslova Marijana Mlinarića jer, kako kažu, nisu učinili ništa da bi se poboljšao položaj policajaca.

(Hina) xam yso

Pročitajte više