Mlinarić: Ove godine 750 novih graničnih policajaca

MINISTAR unutarnjih poslova Marijan Mlinarić izjavio je danas da bi se daljnjim preustrojem granične policije prema standardima Europske unije broj graničnih policajaca ove godine trebao povećati za oko 750.

Mlinarić je na završetku dvodnevnog seminara o dosadašnjim postignućima u preustroju MUP-a kazao da će novi granični policajci zaposliti iz drugih dijelova MUP-a. Tako bi se, primjerice, u korist granične policije smanjio broj interventnih policajaca.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun kazao je da je prema proračunima Hrvatskoj potrebno optimalno oko 8.000 graničnih policajaca, a sada ih je oko 3.500.

Na seminaru, koji je u Ravnateljstvu policije okupio sve načelnike policijskih uprava i rukovoditelje u MUP-u, Mlinarić je, prema priopćenju MUP-a, najavio i zapošljavanje novih diplomiranih kriminalista, otpuštenih policajaca koji zadovoljavaju uvjete te polaznika tečaja za policijsko zanimanje.

Ravnatelj policije Ivica Franić kazao je da se porast kriminaliteta u zadnjih nekoliko godina nastavio i lani, no na početku je taj rast bio 20 posto, a potom se iz mjeseca u mjesec smanjivao, pa je godina završena sa šest posto više kaznenih djela nego 2003. Franić je ocijenio da se s takvim smanjenjem može biti zadovoljan, priopćeno je iz MUP-a.

Pročitajte više