Mljekari najavili prosvjed: 1. ožujka traktori kreću prema Zagrebu

PREMA najavi krovne Udruge mljekara Republike Hrvatske, 1. ožujka će 600 mljekara traktorima krenuti u prosvjed prema zgradi Ministarstva poljoprivrede. Udruga je donijela odluku nakon neuspjelih pregovora s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem. Pod krovnom Udrugom mljekara Hrvatske su 22 mljekarske udruge iz cijele zemlje, što svjedoči o važnosti i utjecaju te organizacije. Pred zgradu Ministarstva mljekari će, prema najavi, donijeti pet ključnih zahtjeva među kojima kao najvažniji ističu činjenicu da sadašnja otkupna cijena mlijeka od 1,40 kuna ne može pokriti ni troškove mljekara.

"Mljekari iz svih dijelova Slavonije traktorima za Zagreb kreću točno u 8 sati, a pred zgradom Ministarstva ostajemo sve dok se ne ispune svi naši zahtjevi", poručuje Luka Duvnjak, predsjednik Osječko-baranjske Udruge uzgajivača holstein goveda, prenosi Jutarnji list.

Među ostalim zahtjevima mljekara se nalaze i reprogrami kredita i subvencioniranje proizvodnje te legalizacija svih zatečenih poljoprivrednih objekata. "Tražimo da otkupna cijena mlijeka bude 3,91 kunu, što je, prema izračunu stručnjaka, i realna proizvođačka cijena. Zahtijevamo od države i redovitu isplatu poticaja i kapitalnih ulaganja jer mnogima oni kasne i po dvije godine. Za razvoj hrvatskog stočarstva značajna je i primjena Zakona o prodaji poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države te stoga tražimo da se njegova provedba ubrza, a da prednost pri kupovini ili zakupu imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva", naglašava Luka Duvnjak.

Ipak, mljekari su ostavili prostora da se eventualno do najavljenog prosvjeda uspiju dogovoriti s predstavnicima Ministarstva. "Ovdje se radi o našem opstanku te opstanku naših obitelji", naglasio je Duvnjak.

Mljekarima su podršku u najavljenom prosvjedu odmah ukazali i predstavnici ratara.

Pročitajte više