MMF i EU će zaraditi 9 milijardi dolara na otkupljivanju irskih dugova

MMF i agencije EU zaradit će na Irskoj čak 9 milijardi eura čistog profita ukoliko Irci povuku svih 67.5 milijuna eura koje su se ovi obvezali pridonijeti u sklopu paketa otkupa dugova. Kako je istaknuo Irish Daily Mail, to je 2000 eura po glavi stanovnika.

Konačnu kamata obznanio je irski ministar financija Michael Noonan, koji je trenutno na kampanji Europom ne bi li snizio kamate na zaduživanje. "Dobit ćemo mogućnost posudbe novca, ali ćemo morati platiti visoku kamatu na njega. Nije to nikakva dobrotvorna pomoć, već nužno zlo koje moramo prihvatiti kako bi mogli nastaviti funkcionirati", kazao je govoreći na Vijeću ekonomskih i financijskih poslova EU. "Ogromne kamate za pojedine zemlje su velika rupa u sistemu, a kad te zemlje jednom uđu u vrtlog posuđivanja jako je teško iz njega izaći zbog velikog jaza između posuđene svote i one koju moraju vratiti", istaknuo je Noonan.

Pravila nisu ista za sve zemlje

Fiksne margine također predstavljaju problem, jer zemlje poput Velike Britanije mogu relativno jeftino posuđivati novac na međunarodnom financijskom tržištu, s kamatama manjim od 3%, što im onda omogućuje solidnu zaradu kad taj novac poslije posuđuju s većom kamatom zemljama poput Irske.

Ipak to ne vrijedi i za zemlje koje su na listi onih koje bi potencijalno i same mogle trebati pomoć. Tako su neke zemlje koje su vjerovnici irskog duga, poput Španjolske i Italije, prošlog tjedna novac posuđivale po kamatnoj stopi od 5%. "Zbog toga je jako teško ispregovarati veliko smanjenje kamatnih stopa, jer onda mnogim zemljama to više ne bi bilo isplativo. Financijska arhitektura koja štiti euro ima nekolika mana u samom svom načelu, a jedna od njih je sama cijena novca", zaključio je Noo

Pročitajte više