"Iz Amerike s ljubavlju". Ukrajinci konačno imaju artiljeriju kojom uništavaju Ruse

Foto: Profimedia

SJEDINJENE Države će “okrenuti nebo i zemlju” da pomognu Ukrajini, obećao je američki ministar obrane Lloyd Austin na sastanku oko četrdeset zemalja, članica NATO-a i onih koje to nisu, u Njemačkoj krajem prošlog mjeseca. 

I zaista, američka vojna pomoć Ukrajini, pogotovo u posljednjih mjesec dana, prilično je impresivna. Štoviše, prema dostupnim podacima je veća od pomoći svih europskih zemalja zajedno, gledano u apsolutnim iznosima vrijednosti poklonjenog naoružanja i opreme. 

I SAD je, doduše, dugo oklijevao sa slanjem teškog naoružanja kakvo je Ukrajini prijeko potrebno u obrani protiv ruske agresije - poput artiljerije, raketnih sustava, tenkova, borbenih bespilotnih letjelica ili helikoptera i aviona.

Neke od tih vrsta naoružanja Ukrajina i dalje ne dobiva od zapadnih saveznika. A izravna vojna intervencija u obliku nametanja zone zabrane letenja iznad Ukrajine, što je njen predsjednik Volodimir Zelenskij uzalud tražio, očito nije opcija, prije svega zbog rizika od izbijanja nuklearnog rata.

S jedne strane, taj je strah potpuno razumljiv. S druge strane, posljedice ograničene vojne pomoći Ukrajini vidimo na terenu - ukrajinska vojska nije bila u stanju razbiti rusku opsadu Mariupolja i osloboditi razoreni grad ili barem izvući preostale branitelje, koji su se na kraju morali predati ruskim okupatorima kako ne bi umrli od gladi i žeđi.

SAD poslao 90 moćnih haubica M777, već se koriste na fronti

U brutalnom ruskom osvajanju grada je, po procjeni gradonačelnika Vadima Bojčenka koju nije moguće neovisno potvrditi, poginulo više od 20 tisuća civila. Pa ipak, sve je jasnije da bi ono teško naoružanje koje je Ukrajina posljednjih tjedana dobila, prije svega iz SAD-a, moglo promijeniti odnos snaga na bojištu i okrenuti rat u korist Ukrajine. 

Viši dužnosnik Pentagona još prošlog tjedna otkrio je za CNN da je 89 od dogovorenih 90 američkih haubica M777 već dostavljeno u Ukrajinu, kao i 120 od dogovorene 184 tisuće rundi streljiva za ove haubice. Dodao je da je, u tom trenutku, 370 ukrajinskih vojnika završilo obuku za rukovanje ovim modernim topničkim sustavima kalibra 155 mm, dometa do 40 kilometara, a da još 29 vojnika dovršava tu obuku. 

Hana Maliar, zamjenica ukrajinskog ministra obrane, dan kasnije je potvrdila da se, "uz Javeline i Stingere (protutenkovski i protuavionski projektili, op.a.), američke haubice već koriste na bojišnici." Usto se pohvalila da je opskrba Ukrajine stranim oružjem "već prešla u rutinu" i to "unatoč ruskim naporima da unište prometnu infrastrukturu."

"Ulazimo u novu fazu rata. Rusija ide prema situaciji u kojoj više neće moći pobijediti u 'ratu vojne opreme'. No do pobjede će ipak proći više teških tjedana, a možda i mjeseci", zaključila je.

“Posebne čestitke i zahvale naših topnika američkom narodu za haubice M777. Moji momci znaju vrijednost topništva. Prije svega, željeli su poručiti da se radi o visokopreciznom i vrlo učinkovitom oružju. Zajedno do pobjede!" poručio je glavni zapovjednik oružanih snaga Ukrajine, general Valerij Zalužni, u objavi na Twitter stranici ukrajinske vojske od prošlog petka. 

Rusija, naravno, i dalje ima superiornu vatrenu moć, pogotovo u artiljeriji kojom već tjednima zasipa ukrajinske rovove i utvrđene položaje na istočnoj fronti u Donbasu, probija rupe u njihovoj liniji i omogućava motoriziranom pješaštvu i tenkovima da napreduju i osvajaju gradove i sela.

Uspješna protuofenziva kod Harkiva i golemi ruski gubici

Ali kako vrijeme odmiče, ukrajinski branitelji, ojačani modernom NATO-ovom artiljerijom, sve više uzvraćaju udarac, o čemu najbolje svjedoči nevjerojatni uspjeh njihove protuofenzive u oblasti Harkiv. Tamo su posljednjih dana izbili na samu granicu s Rusijom i natjerali ruske snage na masovno povlačenje. Bitka za taj drugi najveći grad, koji je donedavno bio izložen bespoštednom ruskom granatiranju i raketiranju, praktički je gotova. 

“Iz Amerike s ljubavlju”, piše na engleskom na jednoj haubici M777 na promotivnoj snimci koju je prošli tjedan objavila ukrajinska vojska. Kako se vidi na snimci, haubice su u punom pogonu i “uništavaju okupatora”.

 
 

Osim SAD-a, i Kanada i Australija donirale su Ukrajincima manji broj istih ovih haubica čiji je domet veći od većine ruske artiljerije, što znači da mogu osuti paljbu po ruskim položajima uz minimalni rizik od topničkog protuudara. A izviđački dronovi pokazali su se izuzetno korisnima za identificiranje i lociranje meta za topničku paljbu.

Ukrajinski gubici su teški, a ukrajinska strana ne iznosi točne brojeve, ali po svemu sudeći, ruski gubici su još teži. Kijev tvrdi da je u ratu dosad poginulo više od 27 tisuća ruskih vojnika, a uništeno više od 1200 tenkova, 2900 oklopnih vozila, 200 aviona, 164 helikoptera i 555 komada artiljerije.

Britanija: Rusija je izgubila trećinu snaga koje je poslala u rat

Ti bi brojevi lako mogli biti prenapuhani, ali i specijalizirana stranica Oryx, koja vodi detaljnu evidenciju vojnih gubitaka u ukrajinskom ratu, potvrdila je da je uništen najmanje 361 ruski tenk, a zarobljeno još 239. 

Usto, ministarstvo obrane Velike Britanije procjenjuje da je Rusija izgubila čak trećinu kopnenih snaga koje je poslala u rat - a poslala je, prema procjenama američkog Pentagona, čak 75% svojih borbeno spremnih kopnenih snaga, odnosno 125-140 svojih taktičkih bojnih skupina (BTG).

Sve ovo znači da Rusija gubi ovaj rat, smatra David Axe, vojni analitičar Forbesa. Posebno je značajno to što su ukrajinske snage uspješno dopremile američke haubice jedinicama koje odbijaju rusku ofenzivu u Donbasu i kod okupiranog grada Izjuma, gdje je nedavno započela nova ukrajinska protuofenziva.

Potpuno uništenje bataljuna pri prelasku strateški važne rijeke u Donbasu

Artiljerija je, podsjetimo, odigrala ključnu ulogu i u ukrajinskom uništavanju velikog broja ruskih tenkova, oklopnjaka, inženjerske opreme, uz nekoliko pontonskih mostova (i tegljač za njihovu konstrukciju) preko kojih su pokušali prijeći rijeku - praktički čitave jedne bojne taktičke skupine - pri katastrofalnom pokušaju prelaska rijeke Sjeverni Donjeck kod sela Bilohorivka u oblasti Luhansk prošlog tjedna.

>> Ruski gubici kod ključne rijeke još teži nego što se mislilo. Evo kako su uništeni

 

Prema satelitskim i zračnim snimkama nakon bitke, artiljerijski bataljun ukrajinske 17. zasebne tenkovske brigade je, uz pomoć avijacije, uništio najmanje 73 vozila, a prema ukrajinskim procjenama, poginulo je do tisuću ruskih vojnika. Nije poznato je li ova brigada koristila američke M777, ali ove haubice svakako su idealne za misiju takvog tipa.

Otkad su Rusi pokrenuli svoju veliku ofenzivu u Donbasu prošlog mjeseca, nerijetko su objavljivali snimke topničkog uništavanja ukrajinskih položaja iz daljine, bez da im slabo naoružani i na ravnom terenu izloženi branitelji uopće mogu uzvratiti. Ali sada opet sve češće gledamo takve snimke s druge strane, poput ove snimke razorne ukrajinske paljbe koja je danas osvanula na Twitteru.

“Problem” koji bi Ukrajina i njezini zapadni saveznici “htjeli nametnuti Rusima je taj da oni nikada ne budu sigurni da stožer ili ključno skladište streljiva ili važna skupina artiljerije mogu dugo biti nepomični", komentirao je nedavno bivši artiljerijski časnik američke vojske i vojni analitičar tvrtke Rand Corp, Scott Boston, za Washington Post.

Ukrajinci navodno pogodili i zapovjedni centar u kojem je bio vrhovni ruski zapovjednik

A navodni ukrajinski artiljerijski napad na čak dva ruska zapovjedna centra kod Harkiva i Izjuma 30. travnja, pri čemu tvrde da su ubili veliki broj okupljenih ruskih časnika i ranili samog vrhovnog ruskog zapovjednika, generala Valerija Gerasimova, izgleda baš kao potvrda riječi američkog vojnog analitičara. Rusi naprosto više nisu sigurni nigdje na ukrajinskom tlu.

Ipak, ruske snage intenzivno pokušavaju uništiti novo ukrajinsko naoružanje sa Zapada i prije nego što dospije do fronte i gotovo se svakodnevno hvali navodnim velikim uspjesima na tom planu. Njihove izjave o uništenim skladištima i konvojima valja uzeti s nemalom dozom opreza, ali u nekim slučajevima to im očito polazi za rukom, kao što sugerira sljedeća snimka koju su objavili danas. 

Teško oružje poslali i Nijemci, Nizozemci, Francuzi, Britanci, Česi, Slovaci...

SAD, dakako, nije jedini koji se odvažio poslati teško naoružanje. Njemačka je, nakon dugog oklijevanja i užarenih rasprava u njenoj javnosti i parlamentu, odlučila poslati 50 protuzračnih tenkova Gepard i sedam samohodnih haubica Panzerhaubitze (PzH) 2000 Ukrajini, koje s običnim granatama imaju domet 30 kilometara, a 40 s posebnim projektilima. Nizozemska ih je poslala još pet. 

Francuska je također krajem prošlog mjeseca obećala poslati nedefinirani broj svojih modernih samohodnih haubica Caesar, koje imaju domet do 40 kilometara i mogu ispaliti šest rundi u minuti - i to direktno iz vlastitih vojnih zaliha. Češka je pak isporučila 12 samohodnih haubica tipa DANA, a Slovačka isti broj svojih samohodnih haubica Zuzana.

Velika Britanija je pak u isto vrijeme obećala slanje “manjeg broja” oklopnih vozila Stormer opremljenih laserski navođenim protuzračnim projektilima kratkog dometa Starstreak, među ostalim naoružanjem. Što se artiljerije tiče, nije nebitno to što je ona koju su Ukrajinci dobili od članica NATO-a u pravilu daleko kvalitetnija od stare, sovjetske artiljerije koju su imali prije rata. 

A pomoć, pogotovo američka, ne staje - Senat trenutno raspravlja o odobrenju posljednjeg i daleko najvećeg paketa vojne i druge pomoći Ukrajini koji je predsjednik Joe Biden predložio, vrijednog čak 40 milijardi dolara.

Usporedbe radi, ukupni iznos dosadašnje vojne pomoći od početka ruske invazije 24. veljače bio je 3.8 milijardi dolara. Osim toga, Biden je početkom mjeseca potpisao i novu inačicu starog zakona o pomoći saveznicima u Drugom svjetskom ratu, poznatog kao Lend-Lease (posudi-daj u zakup), ali ovog puta usmjerenog Ukrajini. 

"Ukrajinci se svakodnevno bore za život. Ta borba je skupa, ali bi popuštanje pred agresijom bilo još skuplje", rekao je Biden znakovito potpisujući ovaj zakon. 

Pročitajte više