Moldavska revolucija: Policija odlučno protiv "šačice fašista opijenih mržnjom"

INTERVENTNA policija u glavnom moldavskom gradu Kišinjevu preuzela je kontrolu nad zgradom državnog parlamenta u koju su jučer nasilno upali prosvjednici koji ne žele priznati rezultat nedjeljnih parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Ubrzo nakon što su započeli prosvjedi su prerasli u ulične nemire i žestoko uništavanje javne imovine te sukobe s policijom. Tisuće antikomunističkih prosvjednika su jučer ušli u zgradu parlamenta u kojoj su doslovce uništavali namještaj, kroz prozor bacali računala zastupnika i podmetali požare.

Za danas je najavljen nastavak prosvjeda koje je moldavski predsjednik Vladimir Voronjin usporedio s pokušajem puča. U televizijskom obraćanju naciji Voronjin je rekao da će zemlju zaštiti od šačice fašista opijenih mržnjom.

"Vlasti u Moldaviji neće dozvoliti skupinama fašista zatrovanih mržnjom da gaze po našoj demokraciji", istakao je moldavski šef države pozivajući zapadne zemlje da podupru uspostavu reda i mira u Moldaviji.

Ponovno prebrojavanje listića

Mediji, pak, javljaju o smrtnom stradavanju jedne žene koja se otrovala ugljičnim monoksidom iz sredstva ispaljenog prema prosvjednicima.

Prosvjedi su započeli u ponedjeljak nakon što su oporbeni čelnici podržali prosvjednike koji su tvrdili da su izbori bili neregularni te su osporavali pobjedu komunista u toj zemlji.

Jučer je postignut dogovor između komunista i oporbe da se izborni listići još jednom prebroje. Prebrojavanje će se vršiti ručno i trebali bi trajati najmanje deset dana.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je da je zabrinut stanjem u toj zemlji te je pozvao na mirno rješavanje nastale krize, a na mirno rješenje je pozvao i ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev.

R.I.
Foto: AFP

Pročitajte više