Monografija "Vjetrenica" ili kult krške špilje

AKO JOŠ za života barem u mašti želite zaviriti "pod zemlju", uzmite u ruku tek izišlu znanstvenopopularnu monografiju novinara i publiciste Ive Lučića: "Vjetrenica pogled u dušu Zemlje".

O monografiji se već unaprijed može govoriti kao o svojevrsnom kulturnom događaju, ali i jednom osobitom i osobenom oživljavanja kulta (krške)špilje. Naime, junakinja monografije upravo je špilja Vjetrenica, zapravo špiljski sustav smješten 300 metara istočno od Zavale uz zapadni rub Popova polja, te u blizini mjesta Ravno u Bosni i Hercegovini. Obilje teksta, više od 200 fotografija, 65 ilustracija, crteža i faksimila, 15 karata i tablica, u monografiji govori o dinarskom kršu i njegovim začudnim pojavama. U monografiji se isprepliću podaci, znanja i metode opisa što izvorno pripadaju speleologiji, biologiji, geologiji, povijesti umjetnosti, mitologiji... Po prvi put na jednom su mjestu objavljene gotovo sve dostupne informacije o špilji, prikupljane godinama s različitih sveučilišta, iz biblioteka i privatnih zbirki niza europskih zemalja. Starijim podacima pridodani su rezultati novijih istraživanja. Monografija je namijenjena širokoj publici, učiteljima, đacima i studentima, ali i stručnjacima koji su vodeći se svojim specijalističkim interesima možda iz vida izgubili cjelinu.

Zapravo je knjiga djelo nekoliko autora, što ih je oko Vjetrenice kao teme uspio ukupiti Ivo Lučić. Dovoljno je spomenuti tek imena takvih internacionalnih stručnjaka za geologiju i zoologiju krša kao što su dr. Safet Čičić i dr. Boris Sket. U prvom dijelu knjige ponuđen je opis Vjetrenice za "putnika namjernika". U drugom dijelu pretražuje se očima karstologa, znanstvenika koji se istovremeno služi geografijom, geologijom, speleologijom... Treći dio donosi obuhvatan opis neobičnog životinjskog svijeta i to upravo iz pera ljubljanskog zoologa dr. Sketa koji špilju istražuje od 1958. godine. Pregled znanstvenih istraživanja i praktičnih pitanja vezanih uz korištenje špilje, čine četvrti dio monografije. Završni dio knjige čine čitanka starih tekstova o Vjeternici od Plinija Starijeg iz 77. do Karela Absolona iz 1912. godine, biografije zaslužnih za istraživanje špilje i skrb za njezinu sudbinu, geološki, speleološki i biospeleološki tumač pojmova krša, iscrpna bibliografija, kazalo životinjskih vrsta, kazalo imena i fotografija. Fotografije predstavljaju posebnu vrijednost knjige, za što je nedvojbeno najzaslužnija autorica većine foto-ilustracija Ana Opalić.

Zanimljivo je da su tiskanje monografije pomogli Vlada Hercegovačko-neretvanske županije BiH, Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo znanosti i tehnologije RH, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta FBiH. Najzad, "Vjeternicu" Ive Lučića službeno su preporučili Savez speleologa BiH i Hrvatsko biospeleološko društvo. Hoće li se nakon ove nove vrijedne i lijepe knjige netko od čitatelja i zazbilj spustiti u Vjetreničine dubine i tamo baciti "pogled na dušu Zemlje"?

Pročitajte više