Mons. Jezerinac: Civilizacija koja ne priznaje Boga ne priznaje ni čovjeka

Misu zadušnicu za hrvatske branitelje poginule tijekom vojnoredarstvene akcije "Bljesak", u kojoj je 1. i 2. svibnja 1995. godine oslobođeno područje zapadne Slavonije, u crkvi sv. Vida u Okučanima predvodio je danas vojni ordinarij, msgr. Juraj Jezerinac.

U propovijedi tijekom misnog slavlja - kojemu je nazočan bio hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom i predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom - biskup Jezerinac naglasio je da "uzroke agresije na Hrvatsku 1991. godine treba tražiti u preziranju Boga i njegovih zapovjedi, u postavljanju sebe kao mjerila dobra i zla".

Biskup Jezerinac zamjerio je "političkoj Europi što nije marila za čovjeka koji je bio u nevolji, za razliku od krščanske Europe koja je pomagala koliko je mogla".

"Četiri godine gledao je politički svijet kako se uništava jedan narod, kako se terorizira Vukovar, Škabrnje, Srebrenica, kako se ponižava Sarajevo. Gledali su tri godine opkoljen Bihać. I kad se žrtva pozivala na svoje pravo da se brani, da bude zaštićena, slobodna, bila je prepuštena zakonu jačega. Zašto? Moćnicima nije bilo stalo do Božjih načela, već samo do vlastitih interesa", rekao je vojni ordinarij, msgr. Juraj Jezerinac.

S tim u vezi posebno je naglasio kako "civilizacija koja ne priznaje Boga, ne priznaje ni čovjeka".

Biskup Jezerinac u propovijedi je također podsjetio da su hrvatski branitelji koji su krenuli u akciju "Bljesak", na bojište ponijeli "narodne ideale i univerzalnu ljubav, krunicu oko vrata i vjeru u srcu".

Naglasio je da vrijednosti Domovinskog rat nikada ne smiju doći u pitanje.

(Hina) xzdra ysp

Pročitajte više