Moqtada Sadr napustio Alijinu džamiju, ali ne želi položiti oružje

POBUNJENIČKI vođa Moqtada Sadr i njegovi šijitski pristaše napustili su u petak Alijinu džamiju u Najafu koja je sada pod nadzorom velikog ajatolaha Alija Sistanija, ali odbijaju predati oružje iračkim vlastima, kao što traži privremena iračka vlada.

U petak rano ujutro preko zvučnika na džamiji Moqtada Sadr je pozvao svoju miliciju da "napusti zdanje". Nešto kasnije, džamija u kojoj nije bilo ni hodočasnika ni milicije, službeno je predana Marjaiyaji, najvišoj šijitskoj vjerskoj vlasti koju zastupa ajatolah Ali Sistani kojega je odatle prije pet mjeseci otjerala Sadrova Mehdijeva vojska.

"Moqtada Sadr službeno je predao džamiju Marjaiyaji", izjavio je za AFP šeik Hassan al-Husseini, član ureda Alija Sistanija.

Mladi je vođa dan prije prihvatio mirovnu inicijativu ajatolaha Sistanija, simbola iračkih šijita, koja predviđa "razoružavanje gradova Najafa i Kufe i odlazak svih naoružanih osoba iz tih gradova koji se tamo više ne smiju vratiti".

U tekstu inicijative ne govori se ništa o predaji oružja vlastima, što pripadnici milicije odbijaju učiniti.

Nakon odlaska iz džamije borci odani Sadru su bacače raketa i granata te strojnice spremili su u skrovište, a kalašnjikove odnijeli u plastičnim vrećama.

"Oružje će sakriti, a neće ga predati policiji i iračkoj vojsci", kazao je za AFP šeik Ahmad Chaibani, službeni predstavnik Moqtade Sadra. "Amerikanci su mislili da će uništiti Mehdijevu vojsku, ali naši su borci još tu", dodao je.

Pročitajte više