MORH traži izgon kadetkinje Deborah Herceg iz SAD-a

PROJEKT školovanja hrvatskih akademaca u SAD-u doživio je totalni fijasko, a cijeli slučaj mogao bi postati međunarodni incident. Naime, svi kadeti imaju obvezu nakon školovanja u Americi određeno vrijeme provesti u HV-u, no iz naše vojske visoko školovani časnici bježe glavom bez obzira.

Tako je Varaždinka Deborah Herceg odlučila ostati u SAD-u i nastaviti školovanje.

Ministarstvo obrane traži da američke vlasti Deborah Herceg uskrate boravak u SAD-u jer ignorira ugovornu obvezu o povratku u Hrvatsku vojsku, piše Slobodna Dalmacija, a čini se kako će Herceg, ne samo da neće biti protjerana, već će joj Amerikanci dati putovnicu.

Kako smo pisali prije mjesec dana, stanje u Hrvatskoj vojsci "nije sjajno", pa ne čudi da se kadeti ne žele vratiti u Hrvatsku.

Izvor Slobodne Dalmacije tvrdi kako kadeti koji su na američkim vojnim akademijama bili među najboljima u svojoj klasi u Hrvatskoj vojsci doživljavaju maltretiranja i ponižavanja od nadređenih i od kolega. Većina njih, pri povratku u Hrvatsku, u HV-u su postavljeni na najnižu časničku dužnost bez mogućnosti napredovanja.

Iako smo ranije pisali kako će se Deborah Herceg vjerojatno zaposliti u NASA-i ili nekoj stranoj vojsci, moguće je da Deborah Herceg bude deportirana iz SAD-a jer MORH preko Ministarstva vanjskih poslova, od američke strane traži uskraćivanje boravka toj hrvatskoj državljanki.

Herceg su Amerikanci ponudili nastavak školovanja, iako između MORH-a i američke vlade postoji samo dogovor da se kadeti školuju na akademijama tijekom četiri godine, a nije bilo govora ni o kakvom produžavanju boravka ili školovanja.

Superuspješna Herceg je ostala u Americi, magistrirala je, sada sprema doktorat, ali nije izvršila ugovornu obvezu o ostajanju u Hrvatskoj vojsci osam godina nakon svojevrsnog "temeljnog" obrazovanja u Americi, piše Slobodna Dalmacija.

"Tajništvo Ministarstva obrane RH u rujnu 2003. godine zatražilo je od Ministarstva vanjskih poslova RH pokretanje postupka uskraćivanja boravka imenovane na teritoriju SAD-a. Također, preko MVP-a izviještena je američka strana o potrebi vraćanja novca MORH-a uloženog u njezino školovanje. Ako se ne postigne nagodba sukladno potpisanom ugovoru između Deborah Herceg i MORH-a, slučaj će biti predan na sud", stoji u odgovoru načelnika Službe za informiranje MORH-a Mate Radeljića na pitanje Slobodne Dalmacije vezano uz sudbinu Deborah Herceg.

Deborah Herceg navodno neće biti produžena hrvatska putovnica, no to joj neće biti nikakav problem jer joj već odavno nude američko državljanstvo koje ona dosad nije željela prihvatiti.

Pročitajte više