Moskva optužuje Moldaviju da destabilizira regiju

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u četvrtak Moldaviju da prijeti stabilnosti u regiji braneći diplomatima, koji nisu dobili službeno odobrenje Kišinjeva, pristup samoproglašenoj proruskoj republici Pridnjestrovlje.

"Takvo stajalište moldavskih vlasti je vrlo zbunjujuće i opasno te se radi o teškom kršenju stabilnosti regije", stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Moskva je reagirala nakon što su moldavski policajci 1. veljače zaustavili jednog ruskog diplomata koji je pokušao ući u Pridnjestrovlje, a da prije toga nije tražio odobrenje službenog Kišinjeva.

Od sredine siječnja moldavske vlasti zabranjuju diplomatima i predstavnicima međunarodnih organizacija da posjete Pridnjestrovlje bez službenog odobrenja.

Građanski sukob između rusofonog stanovništva i Moldavaca 1992. godine u kojem je poginulo više stotina ljudi, završio je stvaranjem samoproglašene republike Pridnjestrovlje na istočnoj obali rijeke Dnjestr. Ruske snage koje su sukobe privele kraju nisu nikada napustile "granicu" između Moldavije i te secesionističke republike unatoč međunarodnim sporazumima koje ih na to prisiljavaju.

(Hina) xbis ysd

Pročitajte više