Mostar: Nastavljeno suđenje za ratne zločine

U ŽUPANIJSKOM hercegovačko-neretvanskom sudu u ponedjeljak je nastavljeno suđenje Mariju Matiću, kojega optužnica tereti da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane počinio ratni zločin nad Bošnjacima u Konjicu u travnju 1993. u vrijeme hrvatskobošnjačkih sukoba.

Svjedok optužbe Ramiz Telotović rekao je danas kako je kao zarobljenik osobno vidio da je Mario Matić rafalnom pucnjavom iz automatske puške usmrtio jednog Bošnjaka - Ismeta Kovačevića.

I prvog dana suđenja 17. svibnja ove godine, svih pet svjedoka optužbe je reklo kako su osobno vidjeli da je Mario Matić ubio jednog zarobljenog Bošnjaka.

Međutim, dvojica svjedoka obrane Mato Matić i Željko Blažević, koji su skupa s optuženim Marijom Matićem pratili kolonu bošnjačkih zarobljenika, u ponedjeljak su potvrdili da je tom prigodom ubijen Ismet Kovačević, ali su rekli kako nisu vidjeli da je to učinio optuženi Matić, jer se po njihovim riječima, u tom trenutku čula pucnjava iz više smjerova.

Vještak Mario Klarić je, dajući svoj iskaz, rekao kako je sudsko-psihijatrijski nalaz pokazao da je optuženi Matić zdrava osoba kod koje se isključuje mogućnost duševne bolesti.

Suđenje Mariju Matiću, koje se uz odobrenje Haaškog suda za ratne zločine održava u Županijskom sudu u Mostaru, nastavit će se 16. lipnja ove godine, saslušanjem novih svjedoka obrane. To je jedno od 15 suđenja za ratne zločine za koje je Županijski sud u Mostaru najavio da će ih, uz odobrenje Haaškog suda, završiti do kraja ove godine. Već za 9. i 10. lipnja najavljen je i nastavak suđenja skupini (sedmorici) konjičkih Bošnjaka koje se tereti za počinjene ratne zločine nad Srbima u Konjicu 1992. Suđenje toj skupini Bošnjaka također je počelo u svibnju.

(Hina) xpg ybr

Pročitajte više