MOSTAR: PONOVNO se RASPLAMSAVA NESPORAZUM IZMEĐU FRATARA I DIJECEZANSKIH SVEĆENIKA

U Crkvi u Hercegovini ponovno se rasplamsava tzv. hercegovački slučaj, odnosno nesporazum između dijela franjevačkog svećenstva i Biskupijskog ordinarijata Mostarskoduvanjske biskupije.

Čapljinska podružnica hercegovačke Udruge katoličkih vjernika "Mir i dobro" danas je javno stala u obranu trojice fratara u Čapljini: Bonifacija Barbarića, Bože Radoša i Mile Vlašića. "Naši su fratri u Čapljini potpuno legalno", navodi se u današnjem priopćenju te vjerničke udruge.

Biskupijski ordinarijat Mostarsko-duvanjske biskupije prije dva dana pozvao je trojicu fratara, Barbarića, Radoša i Vlašića, da se pokore Svetoj Stolici koja je potvrdila odluku njihova franjevačkog poglavara o otpuštanju iz reda. "Molimo svećenike Bonifacija Barbarića, Božu Radoša i Milu Vlašića da svoj nezakonit status urede pred Crkvom i ne budu na sablazan sebi i Crkvi i društvu", naveo je Biskupijski ordinarijat.

Čapljinska podružnica hercegovačke Udruge katoličkih vjernika "Mir i dobro", međutim, u današnjem priopćenju, uz ostalo, navodi: "Sablazan nam je i biskup Ratko Perić koji je Duha Svetoga nazvao običnom pticom i koji unosi razdor među vjernike katolike."

Trojica čapljinskih fratara izbačena su iz franjevačkog reda jer se nisu pokorili odluci iz 1996. po kojoj se Župa sv. Franje u Čapljini dodjeljuje dijecezanskim svećenicima, te su odbili otići iz Čapljine.

Tzv. hercegovački slučaj, odnosno suparništvo između franjevaca i dijecezanskih svećenika zbog nadležnosti u pojedinim hercegovačkim župama traje dulje od stoljeća. U zadnjih desetak godina gotovo 40 hercegovačkih fratara isključeno je iz franjevačkog reda, uz pristanak Svete Stolice, jer su odbili lojalnost mjesnim crkvenim vlastima.



(Hina) xpg ybs

Pročitajte više