Mostar: Prosvjed zbog odlagališta

JEDNOSATNIM mirnim prosvjedom u južnom dijelu Mostara u ponedjeljak su vlasti triju većinskih hrvatskih općina i djelatnici javnog poduzeća "Parkovi" iz zapadnog dijela grada izrazili svoje nezadovoljstvo što se na odlagalištu "Uborak" u istočnom većinskom bošnjačkom dijelu Mostara onemogućava odlaganje otpada iz zapadnog dijela grada.

Prosvjednici su rekli kako žele skrenuti pozornost javnosti i međunarodnoj zajednici u BiH na ozbiljnost poteškoća zbog onemogućavanja odlaganja otpada u istočnom dijelu Mostara. "Ovaj prosvjed je vapaj očajnika jer nemamo alternative za odlaganje otpada", rekao je načelnik većinske hrvatske mostarske općine Jugozapad Mladen Margeta.

Nedavno su propali pokušaji utemeljenja zajedničkog, odnosno jedinstvenog Komunalnog poduzeća za cijeli Mostar jer se vlasti tri većinske bošnjačke općine nisu željele odreći dosadašnjih ovlasti komunalnog poduzeća "Komos" koje djeluje u istočnom većinskom bošnjačkom dijelu grada. Utemeljenje jedinstvenog Komunalnog poduzeća u Mostaru podržava i Svjetska banka koja je izrazila spremnost i financijski poduprijeti takvo poduzeće u Mostaru.

Nesporazumi u vezi s odlagalištem u Mostaru događaju se u vrijeme pokušaja preustroja grada sa sadašnjih šest općina u jedno Upravno gradsko tijelo. Takvom preustroju protive se bošnjački dužnosnici Stranke demokratske akcije tražeći da se zadrži dosadašnji status tri većinske bošnjačke općine u Mostaru.

(Hina) pg sb

Pročitajte više