Može li fluor zaštiti od infarkta?

Fluor u vodi možda štititi od infarkta, objavili su finski znanstvenici.

Srčane bolesti glavni su uzrok smrti u većini razvijenih zemalja, ali poznati faktori rizika ne objašnjavaju zemljopisne razlike u pogledu smrti od srčanih bolesti.

Istraživači iz finskog Instituta za javno zdravstvo i Centra za geološka istraživanja u Helsinkiju koji su mjerili razinu kalcija, magnezija, fluora, željeza, bakra, cinka, dušika i aluminija u vodi, na temelju ispitivanja koje je obuhvatilo 19.000 Finaca, zaključili su da fluor ima zaštitni učinak protiv srčanih bolesti.

"U ovoj je studiji povezano povećanje koncentracije fluora u vodi od jednog miligrama na litru sa smanjenjem rizika za infartk od tri posto", objavili su znanstvenici.

Prema podacima Britanske stomatološke udruge, samo 10 posto britanskih voda sadrži fluor, u usporedbi sa 66 posto zabilježenih u Sjedinjenim Državama.

Tvrda voda, mjerena na temelju razine magnezija i kalcija, mogla bi također imati zaštitnu funkciju protiv koronarnih arterijskih bolesti i srčanih napada, misle finski znanstvenici.

Oni su utvrdili da se sa svakom jedinicom porasta tvrdoće vode za 1 posto smanjuje rizik od infarkta.

U zapadnim se zemljama uzima sve manje magnezija, upozorava se u istraživanju u kojemu se ističe da se magnezij iz vode lakše apsorbira nego onaj dodan hrani.

(Hina) br dgk

Pročitajte više