Možemo li uskoro očekivati ptičju gripu i u Europi?

PTIČJA gripa izazvala je strah od širenja u Europi. Ptice selice, uralske divlje patke i galebovi mogli bi bolest prenijeti preko Urala iz Rusije u Europu. Vlade europskih zemalja odlučile su poduzeti preventivne mjere u slučaju širenja pandemije.

Francuski premijer Dominique de Villepin objavio je prve preventivne mjere protiv potencijalno smrtonosnog virusa. Mjere se odnose na povećanje zaliha antivirusnih cjepiva i lijekova, te jačanje higijenskih kontrola u zračnim lukama.

Uz Francusku, nedavno su se i vlade Njemačke, Srbije i Crne Gore i Nizozemske odlučile poduzeti preventivne korake, kao što su planovi za saniranje epidemije, ali i zatvaranje životinja za vrijeme seobe ptica.

Iako zasada nema dokaza da se ptičja gripa proširila na bilo koji dio europskog kontinenta, brzo širenje gripe je alarmiralo vlade srednjoeuropskih zemalja. Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da se treba pripremiti i nabaviti lijekove protiv virusnih infekcija.

No dok se ostale europske zemlje pripremaju za pandemiju ptičje gripe, u Hrvatskom zavodu za zdravstvo smatraju da za sada nema opasnosti.

"Trenutačno nemamo cjepivo jer ne možemo predvidjeti u koji bi oblik virus mogao mutirati ako dođe u Hrvatsku, no u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom razradili smo plan za brzu nabavu cjepiva kada bude proizvedeno" - rekla je za Večernji list voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti dr. Ira Gjenero Margan.

"Prema svim raspoloživim podacima može se zaključiti da ljudima u Hrvatskoj trenutačno neposredno ne prijeti opasnost od epidemije ptičje gripe. Za dolazeću sezonu Svjetska zdravstvena organizacija predvidjela je cirkulaciju poznatih ljudskih sojeva virusa gripe, malo promijenjenih u odnosu na prošlu godinu, na temelju čega je pripremljeno i ovogodišnje cjepivo" - dodala je dr. Margan.

"Europa ne može biti zaobiđena i sigurno će biti suočena s problemom obolijevanja i umiranja od ptičje gripe. Mjere koje provode pojedine zemlje, zatvaranje peradi u hangare, onemogućavanje komunikacije sa svijetom, su djelomične." - mišljenje je koje je za 24sata.info iznio prof. Zlatko Puvačić, glavni federalni epidemiolog Bosne i Hercegovine.

Virus ptičje gripe H5N1, koji se prenosi na ljude, prvi se put pojavio u Hong Kongu i južnoj Kini 1997., kada je usmrtio šest osoba. No taj virus koji je od 2003., odnio više od 50 ljudskih života u Vijetnamu, na Tajlandu te Kambodži, nedavno se pojavio u Rusiji i Kazahstanu.

Pročitajte više