Mravak oštetio HEP za više milijuna kuna dijeleći stanove "svojim" ljudima?

PREDSJEDNIK Uprave HEP-a Ivan Mravak, čovjek koji je u centru svih korupcijskih afera koji su proteklih tjedana izbili oko te firme, navodno je šakom i kapom dijelio stanove svojim ljudima od povjerenja, javlja HRT koji je u posjedu ugovora iz kojeg je vidljivo da je Mravak omogućio direktoru direkcije za ekonomske poslove Anti Matijeviću otkup stana uz popust od pola milijuna kuna!

Samo na tom jednom stanu HEP je, dakle, izgubio pola milijuna kuna, a takvih ugovora navodno ima na desetke! U ugovoru stoji da Matijević kupuje stan u Bednjanskoj 12 od HEP-a po cijeni od 998.200 kuna, iako je ovlašteni sudski vještak za procjenu nekretnina utvrdio da je vrijednost stana 1,426 milijuna kuna. Dakle na temelju odluke Ivana Mravka Matijević je dobio stan po cijeni 70 posto nižoj od utvrđene. Zanimljivo je da je u istoj zgradi stan kupio i već javnosti dobro poznat HDZ-ov kadar Rade Buljubašić, koji je primao plaću u firmi, a ništa nije radio, kao i još jedan zaposlenik HEP-a, Željko Dorić.

Podsjećamo da je još ranije u HEP-u počela kriminalna istraga, a obrađuje se desetak ugovora kojima je državni proračun oštećen za više od milijardu eura. Najpoznatiji slučaj je svakako onaj kupovine struje po najskupljoj cijeni na tržištu da bi ta cijena kasnije bila preprodavana za četiri puta manju svotu. Mravak se također tereti i zbog kupovina trafostanica uz autocestu, za koje je HAC-u plaćeno 300 milijuna kuna, iako su u HEP-u znali da te posjede neće moći uknjižiti kao svoje vlasništvo.

No, i unatoč svim aferama, sudbina Ivana Mravaka i dalje je nepoznanica. Jadranka Kosor danas je najavila da bi sutra mogla javnosti priopćiti nekakvu odluku po pitanju kriminalnih radnji u toj firmi, a iako se očekivalo da će odluka o Mravakovoj smjeni biti donesena već danas, na sjednici HDZ-a koja je trajala nekoliko sati, članovi vladajuće stranke odlučili su da će o tome raspravljati idućih dana na sjednicama Vlade. Na istim tim sjednicama trebalo bi se odlučiti i o sudbini Damira Polančeca, koji je kompromitiran aferama oko Podravke.

Pročitajte više