Mubarak bogatiji od Billa Gatesa: Egipatski diktator ukrao 70 milijardi dolara?!



HOSNI MUBARAK za vrijeme svoje 30-godišnje vladavine Egiptom navodno je skupio čak 70 milijardi dolara! To bi značilo da Mubarak ima više novca čak i od Billa Gatesa!

"Ako uspijemo dobiti natrag samo dio od pustih milijardi koje je pokrao, bit ćemo zadovoljni", izjava je jednog od egipatskih prosvjednika koju prenosi Washington Post. Nitko zapravo ne zna koliko su točno Mubarak i njegova obitelj "teški", ali cifre s kojima se barata su astronomske.

ABC News tako tvrdi da je Mubarak uspio "sa strane" staviti čak 70 milijardi dolara. Prema njihovom izvještaju, sam Mubarak ima bogatstvo od 17 milijardi dolara, njegov sin Gamal ima 10 milijardi dolara, a ostatak obitelji zajedno posjeduje više od 40 milijardi dolara.

Velik dio Mubarakovog bogatstva čine luksuzne nekretnine u Egiptu, New Yorku, Los Angelesu i Londonu. Prema Washington Postu, Gamal Mubarak u Londonu posjeduje vilu u četvrti u kojoj se kuće prodaju za 20-ak milijuna dolara. No, najveći dio novca je, pretpostavlja se, na off shore računima. Moguće je i da Mubarak trenutno ne može pristupiti velikom dijelu svog bogatstva, s obzirom da je Švicarska najavila da mu je blokirala račune u svojim bankama.

Svoje ogromno bogatstvo Mubarak je stekao na način koji je građanima Hrvatske dobro poznat - političkim kriminalom i korupcijom. Od svoje plaće sigurno nije mogao uštedjeti puste milijarde, s obzirom da je tijekom 2007. i 2008. godine, prema izvještajima iz Kaira, zarađivao 808 dolara mjesečno. Prve milijune Mubarak je navodno zaradio na sumnjivim vojnim ugovorima, a kasnije je svoje prste imao u brojnim investicijskim projektima.

Pročitajte više