MUP odbacuje optužbe SDP-a o policijskom kršenju ljudskih prava

Ministarstvo unutarnjih poslova odbacilo je danas kao neutemeljene i neistinite optužbe iz otvorenog pisma predsjednika SDPa Ivice Račana ministru unutarnjih poslova Marijanu Mlinariću o policijskom kršenju ljudskih prava građana.

"Vjerujemo da pismo g. Račana nije zlonamjerno, već je plod njegove neinformiranosti o načinima postupanja policije. Sasvim su neutemeljene sve optužbe na način i postupanje policije koje u svom pismu, navodeći četiri slučaja, ističe g. Ivica Račan, predsjednik SDP-a", priopćio je večeras glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

U otvorenom pismu, koje je danas podijeljeno novinarima na konferenciji za novinare u pauzi Glavnog odbora stranke, policija se optužuje za prekoračenja ovlasti, kršenja ljudskih prava i zakašnjelo reagiranje i sankcioniranje odgovornih - tek nakon što su te slučajeve otkrili mediji.

U pismu se navodi slučaj pogrešnog uhićenja i maltretiranja dvojice mladića u Vinkovcima; slučaj, kako se navodi, premlaćivanja polaznika, srpske nacionalnosti, policijskog tečaja; slučaj privođenja dvije 10-godišnje djevojčice u Dubrovniku; te slučaj, tvrdi se, protuzakonitog priovođenja zbog prijave za krađu i maltretiranja čistačice Županijskog suda u Zagrebu, za koju se pokazalo da je nedužna.

Glasnogovornik MUP-a se posebno osvrće na taj zadnji slučaj i tvrdi da su policijski službenici "postupali sukladno zakonu i pravilima policijskog postupanja", temeljem prijave jednog suca, koji je rekao da mu je nestao novčanik i kao mogućeg počinitelja naveo jednu čistačicu.

"Tvrdnja Ivice Račana da je policija ženu skinula do gola totalno je neistinita, kao i ostale tvrdnje koje se navode u otvorenom pismu", priopćio je glasnogovonrik MUP-a.

"U svim spomenutim slučajevima, kao i u drugim sličnim situacijama, Odjel unutarnje kontrole MUP-a temeljito je provjerio sve događaje te utvrdio činjenice o načinu postupanja policijskih službenika. Na temelju tih saznanja protiv onih policijskih službenika koji nisu postupili u skladu s pravilima službe i svojim ovlastima poduzete su odgovarajuće stegovne mjere", kaže se u priopćenju MUP-a.

"MUP je nizom konkretnih poteza dokazao svoju odlučnost u borbi protiv svih oblika nezakonitosti i kriminala, pa i u svojim redovima. To je dokazano i podnošenjem niza kaznenih prijava protiv sadašnjih ili bivših djelatnika MUP-a".

"Stoga, s iznimnim negodovanjem odbijamo bilo kakve insinuacije na račun MUP-a, osobito kada su one ustvari reakcija na protuzakonite aktivnosti bivših djelatnika MUP-a, koje su, među ostalim, činjene i u vrijeme kada je g. Ivica Račan bio predsjednik Vlade RH, a za koje su tek sada podignute kaznene prijave", priopćio je glasnogovornik MUP-a i najavio da će ministar unutarnjih poslova Marjan Mlinarić također otvorenim pismom Ivici Račanu odgovoriti na insinuacije, "ali sa vrlo konkretnim i čvrstim dokazima".

(Hina) xpp yjn

Pročitajte više