"Muške" profesije u većoj opasnosti od toga da ih u budućnosti preuzmu roboti

Foto: 123rf

RAČUNALA postaju sve brža, ljudska pozornost traje sve kraće, a i samo vrijeme naizgled ubrzava - radi se o fenomenu koji se često opisuje kao "veliko ubrzanje", piše Salon.com.

Porast automatizacije, korištenja robota u poslovnima koje su do ne tako davno obavljali ljudi, ide ukorak s navedenim fenomenom ubrzanja, kao i s rastućom potražnjom za podizanjem efikasnosti i brzine u proizvodnim procesima.

Istraživači s Oxforda analizirali su preko 700 zanimanja i došli do zaključka kako 47 posto poslova spada pod one koji će u budućnosti biti automatizirani u sljedećih 20 godina.

Istraživanje pod nazivom "Budućnost zaposlenja - koliko su poslovi izloženi automatizaciji?" proveo je Michael A. Osborne s Odsjeka za inženjerstvo na Oxfordu te Carl Benedikt Frey s Oxford Martin Schoola.

Na udaru automatizacije vozači, građevinci...

Otkrili su i kako je automatizacija veća prijetnja kod profesija u kojima tradicionalno prevladavaju muškarci, kao što su vozači taksija, vozači kamiona i građevinci. U visoko rizična područja, po pitanju automatizacije, spadaju područja transporta, logistika te uredska i administrativna podrška.

Kao razlog za to navodi se činjenica da su računala i roboti jako dobri po pitanju izvođenja repetitivnih aktivnosti, dok, s druge strane, još uvijek nisu toliko dobri u područjima kao što su odgovaranje na neočekivane izazove te dešifriranje emocija i nekih informacija, što tradicionalno spada u profesije u kojima prevladavaju žene, kao što su profesorice ili medicinske sestre.

Istraživanje je pokazalo kako će u budućnosti i poslovi u uslužnom sektoru također biti izloženi automatizaciji.

"Uočili smo i nekoliko 'uskih grla' koja trenutačno sprečavaju automatizaciju kod velikog broja zanimanja. Jednom kada 'big data' omogući da se ta 'uska grla' prevladaju, veliki broj poslova bit će izložen automatizaciji", kaže Osborne.

"Rezultati istraživanja ukazuju na to da, kako se tehnologija bude razvijala, tako će manje kvalificirani radnici seliti u profesije koje nisu podložne automatizaciji - u poslove koji se temelje na kreativnosti i socijalnoj inteligenciji", dodaje.

Pročitajte više