Mussolinijevi dnevnici skriveni su na tajnoj lokaciji blizu švicarske granice?

DNEVNICI i dokumenti koji su pripadali talijanskom diktatoru Benitu Mussoliniju skriveni su na tajnoj lokaciji blizu švicarske granice.

Navodno je diktator dnevnike, dokumente i pisma predao svome suradniku samo par dana prije nego što su ga uhvatili i ubili partizani kada je, pred kraj rata, pokušao pobjeći u Švicarsku, piše Telegraph. Mussolinijeve stvari navodno su zakopane u aktovki sjeverno od jezera Como, blizu mjesta gdje su uhvaćeni i ubijeni Mussolini i njegova ljubavnica. Ovu verziju priče nudi sin Guglielmoa Della Mortea, čiji je otac tijekom Drugog svjetskog rata bio talijanski generalni konzul u Njemačkoj.

Uzeo dokumente koji su mu trebali pomoći u pregovorima

Rocco Della Morte kaže kako je Mussolini njegovom ocu u travnju 1945. godine predao aktovku s inicijalima B.M. Vjeruje kako su u toj aktovci bili i važni državni dokumenti za koje je diktator mislio da će mu pomoći u pregovorima nakon predaje Britancima i Amerikancima.

"Vrlo je logično da je Mussolini uzeo važne dokumente te ih sakrio na tajnoj lokaciji", kaže Christopher Duggan sa Sveučilišta u Readingu te dodaje kako su svi vodeći fašisti pred kraj rata bili u panici i očajno tražili dogovor sa saveznicima. "Razmišljali su koji bi im dokumenti mogli pomoći kada se jednom pojave na suđenju za ratne zločine", tvrdi Duggan.

Dnevnici su u Japanu ili u Vatikanu?

Della Morte kaže kako mu je otac za tajnu lokaciju dnevnika rekao još 1954. godine, kada je postao punoljetan. Ocu je morao obećati da tu lokaciju neće reći do 2025. godine. Odlučio je sada reći tajnu lokaciju, jer već ima 74 godine te nije želio da tajna umre s njim.
 
"Otišao sam na to mjesto i uvjerio se da je kovčeg još uvijek tamo", kazao je Della Morte te dodao kako se dogovorio da aktovka bude otvorena, a sadržaj dokumenata objavljen. Vodeći talijanski povjesničar Marino Vigano, pak, tvrdi da je vjerojatnije da su "izgubljeni" dnevnici završili ili u arhivima Mussolinijevih saveznika Japanaca ili u Vatikanu.

Pročitajte više