MVP: Ako je sve regularno, Bućan ide u SAD

POKAŽE li se da je u Bućanovom odnosu s Pfizerom bilo sve regularno, on će sigurno ići na diplomatsku dužnost u Sjedinjene Države, objavilo je u srijedu Ministarstvo vanjskih poslova (MVP).

Glasnogovornik MVP-a Dobroslav Silobrčić izjavio je Hini da se ispituju medijski navodi o navodnim financijskim nezakonitostima Zdenka Bućana, bivšeg direktora hrvatske podružnice američke farmaceutske tvrtke Pfizer i kandidata za gospodarskog savjetnika u generalnom konzulatu Hrvatske u New Yorku.

"Zbog napisa u tisku ispitujemo cijeli slučaj. Bude li sve u redu, Bućan odlazi za na rad u naše predstavništvo", rekao je Silobrčić.

Hrvatski su mediji proteklih dana objavili da je središnjica Pfizera u SAD-u pokrenula istragu o prodaji svojih proizvoda u Hrvatskoj i navodno nepravilnim isplatama velikih svota novca u svojoj zagrebačkoj podružnici.

Mediji prenose kako su Pfizer Hrvatska i bivši direktor Bućan osumnjičeni da su navodno korumpirali hrvatske liječnike i da je središnjica tvrtke o tome izvijestila istražna tijela u SAD-u i Hrvatskoj.

Po Silobrčićevim riječima, Zdenko Bućan nije djelatnik MVP-a i s ministarstvom nije potpisao ugovor o odlasku na diplomatsku dužnost u New York.

Ustvrdio je da se radi o čovjeku "koji znanjem i stručnošću odgovara zahtjevima toga posla", no o tome će se odlučiti nakon dovršetka istrage.

Pročitajte više