MVP: Otvorena izložba u povodu dana hrvatske diplomacije

POVODOM Dana hrvatske diplomacije u auli Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske u utorak je otvorena izložba "Hrvatska diplomacija i hrvatski put u euroatlantske integracije".

Otvaranju izložbe bili su nazočni predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Vlade RH Ivica Račan, bivši ministar vanjskih poslova Republike Austrije Alois Mock, kao i veliki broj predstavnika diplomatskog zbora u Hrvatskoj.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula u svom je govoru kazao kako Hrvatska danas ima diplomatsko-konzularna predstavništva u 59 zemalja te sedam stalnih misija pri međunarodnim organizacijama.

"Ovogodišnja proslava Dana hrvatske diplomacije posebna je i stoga što je 2003. godina uistinu europska godina za Hrvatsku", rekao je Picula ističući da su strateški ciljevi Hrvatske poznati - ulazak u EU i NATO, a pri tome će, kako je rekao, veliku ulogu odigrati i hrvatska diplomacija.

Dugogodišnji prijatelj Hrvatske, Alois Mock izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se Zagreb nalazi na pravom putu da postane punopravni član EU-a.

"U pregovorima s EU-om budite dosljedni i neka ta dosljednost postane karakteristika Hrvatske", rekao je Mock.

"Odnos Hrvatske s EU-om dominantna je i primarna unutarnjopolitička tema Hrvatske", kazao je sa svoje strane Račan ističući da su stvari na vanjskopolitičkom planu neraskidivo povezane s hrvatskom unutrašnjom politikom.

"Hrvatska je danas na međunarodnoj sceni priznata kao subjekt a ne objekt", rekao je Mesić, podsjećajući da su hrvatska strateška opredjeljenja jasna i nepromjenjiva - ulazak u EU i NATO.

Na tom putu težak i odgovoran zadatak imat će i hrvatske diplomatske službe, zaključio je Mesić.

Izložba, koja će biti otvorena do 24. lipnja, obuhvaća kronologiju događaja od 2000. do 2003. godine na vanjskopolitičkom planu, fotografije, dokumente, međunarodne bilateralne i multilateralne sporazume vezane uz Europsku uniju, NATO, Zagrebački summit, odnose sa susjedima te regionalne inicijative, kao i aktivnosti Diplomatske akademije na tom području, a izložene su i brošure i plakati vezani uz aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova na području kulture.

Pročitajte više