MVP RH o odluci Europskog vijeća



Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Ivo Sanader, ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović i ministar kulture Božo Biškupić sudjelovali su u Bruxellesu, zajedno s predsjednicima država i vlada članica Europske unije i zemalja kandidata za članstvo na sjednici Europskog vijeća koje je usvojilo zajedničke Zaključke Predsjedništva .

Zaključci Europskog vijeća koji se odnose na pregovore Republike Hrvatske s Europskom unijom su (neslužbeni prijevod):

"Europsko vijeće sa zadovoljstvom je primijetilo napredak koji je Hrvatska postigla u pripremi za otvaranje pristupnih pregovora.

Ponavljajući svoje zaključke iz lipnja 2004. Vijeće je naložilo Hrvatskoj da poduzme nužne korake za punu suradnju s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu i ponovilo da preostali optuženici moraju biti pronađeni i isporučeni u Haag što je brže moguće.

Europsko vijeće je pozvalo Komisiju da Vijeću predstavi okvirni prijedlog za pregovore s Hrvatskom, imajući potpuno u vidu iskustvo petog proširenja te je zatražilo od Vijeća da dogovori okvir s ciljem otvaranja pregovora s Hrvatskom 17. ožujka 2005. pretpostavljajući punu suradnju s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu."

Na marginama sastanka Europskog vijeća visoko hrvatsko izaslanstvo imalo je niz susreta s državnicima zemalja Europske unije u kojima je izražena puna podrška Republici Hrvatskoj za pridruživanje Europskoj uniji, navodi se na kraju priopćenja.

(Hina) xpp ysb

Pročitajte više