Myers: Do Karadžića ćemo doći kao što smo došli i do Saddamovih sinova

NAČELNIK Zajedničkog stožera američkih oružanih snaga general Richard Myers ocijenio je u četvrtak kako je najveći dio vojnih ciljeva mirovne misije u Bosni i Hercegovini pstignut te da se u prdstojećem razdoblju treba koncentrirati na provedbu civilnog dijela Daytonskog sporazuma.

"Ono što je Daytonski sporazum postavio kao vojne ciljeve gotovo je u potpunosti ostvareno", izjavio je general Myers na konferenciji za novinstvo održanoj u bazi "Orao" američke vojske u blizini Tuzle.

Zapovjednik američkih oružanih snaga u BiH je boravio kako bi posjetio vojnike iz sastava SFOR-a a prethodno je bio na Kosovu gdje je izjavio kako Pentagon razmatra mogućnost prepuštanja mirovnih misija na Balkanu europskim zemljama.

Dan ranije "The Financial Times" je objavio kako Washington ozbiljno razmišlja o prestanku slanja vojnika u BiH i na Kosovo ne bi li što više vojnika oslobodio za misije poput one u Iraku.

Tijekom susreta s novinarima u bazi "Orao" general Myers nije posebice obrazlagao voju izjavu datu na Kosovu ograničivši se samo na komentar kako je moguće prepuštanje vodeće uloge na Balkanu Europskoj uniji "ozbiljno pitanje koje razmatraju svi uključeni u ovaj proces" a konačna odluka uslijedit će u okviru redovitih procedura NATO-a.

Načelnik Zajedničkog stožera američkih oružanih snaga kazao je u Tuzli kako je stanje u BiH znatno drugačije o onoga u Iraku.

"Bilo bi dobro kada bi sigurnosno stanje u Iraku bilo poput onoga u BiH", kazao je Mayers istaknuvši kako iračka situacija traži puno veće angažiranje američke vojske i njenih saveznika.

Amerikanci trenutačno u Iraku imaju 135 tisuća vojnika a u BiH tek oko tisuću i pol.

Komentirajući činjenicu da najtraženiji ratni zločinci iz BiH ni do danas nisu uhićeni, general Myers je kazao kako je to veoma teška zadaća iako opredjeljenost SFOR za uhićenje svih osumnjičenih za ratne zločine nikada neće doći u pitanje.

"Do sinova Sadama Husseina smo došli kada su nam sami Iračani kazali gdje se oni nalaze. Vjerujem da će se isto dogoditi i u BiH s Karadžićem", kazao je Myers podsjetivši kako je visoka novčana nagrada za uhićenje bivšeg vođe bosanskih Srba što je nudi američka vlada još uvijek neiskorištena.

Pročitajte više