n. klapčić i i. jakovčić o saborskom povjerenstvu za istarsko zemljište

Član Odbora za referendum o istarskom zemljištu Nenad Klapčić izvijestio je danas novinare kako je prijedlog za osnivanje saborskog povjerenstva koje bi trebalo ispitati moguće nezakonitosti i nemoralnosti prodaje i naknadne prenamjene zemljišta u Barbarigi i Dragoneri do danas potpisalo 49 zastupnika iz IDSa, SDPa, HSLSa, LSa te manjinski zastupnici.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić izjavio je kako je logično da IDS podupire osnivanje tog povjerenstva iako mu se za navodne nezakonitosti u kupnji i naknadnoj prenamjeni zemljišta prišiva najveća odgovornost.

Na žalost, riječ je o velikim podmetanjima i najotvorenijim lažima kojima se do sada služio Odbor za referendum, u kojem su sami marginalci, izjavio je Jakovčić za Hinu.

Na pitanje smatra li da je sjednica Vlade od 15. svibnja ove godine, kad je donesena odluka o prihvaćanju društvenog ugovora o osnivanju društva "Brijuni-Rivijera" bila nezakonita jer se u zahtjevu za osnivanjem povjerenstva traži da se utvrdi zakonitost te odluke, Jakovčić je odgovorio da o tome nema govora.

Klapčić je rekao da je 49 saborskih potpisa dokaz uspjeha građanske inicijative. Velik broj zastupničkih potpisa svjedoči o tome kako je osim Predsjednika države i premijera znatan dio zastupnika svjestan da u Istri ima zlouporaba sa zemljištem i da to treba ispitati.

Izrazio je nadu da će na vidjelo izići i podatak gdje je završio višak od 45 milijuna kuna, za koliko je oštećen proračun grada Vodnjana u sastavu kojeg su prijeporna područja Barbarige i Dragonere.

Proračuni gradova, općina, Županije i države oštećeni su za milijune kuna, a dobiti idu privatnim tvrtkama kojima, kako je rekao, "upravljaju osobe iz županijskih vlasti". Upravo zato, dodao je Klapčić, važno je da istražno povjerenstvo rasvijetli razloge zbog čega IDS-ova županijska vlast ni dvije godine nakon otkrića toga velikog privatizacijskog skandala nije reagirala i opozvala svoje prijeporne odluke.

Najavljeno je kako će Odbor u drugoj polovici rujna Županijskoj skupštini dostaviti službeni zahtjev za raspisivanje referenduma o prodaji prijepornog zemljišta.

U akciji Odbora za referendum od 5. srpnja do 5. kolovoza prikupljeno je 12 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma.

Pročitajte više