Na 676 točaka more visoke kakvoće, na 6 jače onečišćenje

Prvo ovogodišnje ispitivanje sanitarne kakvoće mora, mjereno od 1. do 19. svibnja na 851 točki, pokazalo je da je na 676 točaka more visoke kakvoće, na 155 podobno za kupanje, na 14 točaka umjereno onečišćeno a na 6 točaka je zabilježeno jače onečišćenje, rezultati su koje je danas objavilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Među 6 jače onečišćenih plaža, dvije su u Splitsko-dalmatinskoj županiji a četiri u Primorsko-goranskoj županiji.

Ispitivanje kakvoće mora provodit će se do kraja rujna kada završava sezona kupanja.

Uzorci mora uzimaju se na plažama najmanje svakih 15 dana, 10 puta u sezoni, a 12 puta na plažama koje su uključene ili se namjeravaju uključiti u projekt "Plava zastava".

Kontroliraju se osnovni meteorološki uvjeti i vizualni pogled mora - boja, prozirnost, vidljive plivajuće otpadne tvari, vidljive mineralne masnoće i otpadne suspendirane tvari. Također se određuje temperautura i pH vrijednost, a u laboratoriju se određuju mikrobiološki pokazatelji.

Provedba Programa programa stalnog praćenja sanitarne kakvoće mora pokazala je da je kakvoća mora na plaćama vrlo visoka i ispunjava strge kriterije koje propisuje Uredba o standardima kakvoće mora na morskim plažama.

Njegova provedba omogućava utvrđivanje stalnih izvora onečišćenja i ukazivanje lokalnoj samoupravi na rješavanje tzv. crnih točaka, te pridonosi informiranju javnosti i gospodarskom razvoju, navodi se u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

(Hina) pp/xmt yaz

Pročitajte više