Na 80. rođendanu Shimona Peresa više stotina poznatih uzvanika

OKO 400 stranih uzvanika očekuje se u nedjelju u Izraelu na svečanostima kojima će biti obilježen 80. rođendan bivšeg premijera i sadašnjeg vođe oporbenih laburista Shimona Peresa.

Među uzvanicima, koji će proslaviti rođendan vizionara "Novog Bliskog istoka", rođenog 16. kolovoza 1923. u Poljskoj, doći će bivši predsjednici poput Billa Clintona i Frederika Willema De Klerka, te pjevači, pisci i glumci među kojima Enrico Macias, Elie Wiesel i Kathleen Turner.

Prema programu, prvo će se u Jaffi, nedaleko od Tel Aviva, postaviti kamen temeljac za Mirovni centar Peres, a potom će Peresu čestitke prvi uputiti predsjednik Moshe Katzav i premijer Ariel Sharon.

Vrhunac svečanosti biti će proslava s 2.700 osoba okupljenih u Auditoriumu Mann u Tel Avivu, nakon čega slijedi privatna zabava s oko 700 osoba u privatnoj vili u Herzlyiji koju priređuje moćni poslovni čovjek Yossi Meiman.

Shimon Peres, dobio je, tada kao ministar vanjskih poslova, zajedno s premijerom Yitzhakom Rabinom i palestinskim čelnikom Jaserom Arafatom, 1994. godine Nobelovu nagradu za mir za napore na postizanju mira na Bliskom istoku, posebice nakon potpisivanja Sporazuma iz Osla.

Pročitajte više