Na američkim izborima zabilježeni i problemi

DOK Amerikanci glasuju u utorak na predsjedničkim izborima zabilježeni su već i prvi problemi.

U saveznoj državi Iowa, Michigan i Minnesota izborni dužnosnici su uložili žalbu zbog remećenja izbora protiv skupine MoveOn.org koja naginje demokratima.

U gradu Philadelphiji republikanci su ustvrdili da je na glasačkim strojevima već bilo zabilježeno na tisuće glasova i prije otvaranja biračkih mjesta. Gradski dužnosnici su rekli kako oni koji prigovaraju nisu razumjeli da brojači na strojevima bilježe glasove sa svih do sada održanih izbora i da to nije nikakva nepravilnost.

Jedan od izvora problema su novi elektronski strojevi za glasovanje na kojima će glasovati trećina birača, za koje stručnjaci kažu da mogu loše raditi, gubiti glasove i da u njih mogu provaliti hakeri.

U New Orleansu na jednom biračkom mjestu su otkazale sva tri stroja za glasovanje i biračima je rečeno da kasnije glasuju. U Južnoj Carolini također je došlo do problema s elektronskim strojevima pa se prešlo na glasovanje glasačkim listićima.

Na Floridi, poprištu spornih izbora 2000., u okrugu Volusia otkazala je memorijska kartica na stroju gdje se odvijalo rano glasovanje tako da nije prebrojano 13.000 glasova tako da će proces morati ponoviti, a glasovi naknadno prebrojati.

Zabilježeno je i na tisuće prigovora birača koji su se pojavili na biralištima da bi utvrdili da se ne nalaze na biračkim popisima.

Problem može biti i novouvedeno provizorno glasovanje predviđeno za birače za koje se utvrdi da nisu na biračkim popisima. Ti glasački listići će biti prebrojani tek nakon što se utvrdi da birač ima pravo na glasovanje što može potrajati više dana.

Druga mogućnost glasovanje u odsutnosti također je mogući izvor problema. Desetak saveznih država nije ispoštovalo rok da poštom pošalju listiće u inozemstvo zbog čega npr. na Floridi nedostaje na tisuće takvih glasačkih listića ili su zakasnili.

I demokratska i republikanska stranka raporedila je na tisuće odvjetnika diljem zemlje koji su spremni pravnim akcijama odgovoriti na eventualne probleme.

Pročitajte više