Na komemoraciju Bandiću ne dolaze ni Milanović ni Plenković

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

DANAS u 11 sati u HNK održat će se svečana komemoracija povodom smrti Milana Bandića.

Na početku će Zagrebačka filharmonija izvesti Adagio for Strings Samuela Barbera, a poznato je i tko će držati govore. To će biti njegov dugogodišnji prijatelj Ratko Maričić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te Jelena Pavičić Vukićević, Bandićeva zamjenica. 

Puštat će se i kratki video o životu i djelu Bandića, kao i glazbeni broj ''Zagreb, tak' te imam rad''. Cijeli će program voditi Dražen Siriščević. 

Zanimljivo je da se na komemoraciji Bandiću neće pojaviti ni predsjednik Zoran Milanović ni premijer Andrej Plenković.

Milanović će danas posjetiti Vodnjan i Labin u Istri. U Vodnjanu će u 14 sati posjetiti tvrtku Infobip, a u Labin dolazi povodom obilježavanja 100. obljetnice Labinske Republike. Plenković će danas pak u Pakracu sudjelovati u  30. godišnjice početka Domovinskog rata u Hrvatskoj, a potom će otići u Slavonski Brod, gdje će obići novu zgradu pedijatrije Doma zdravlja.

Nedolazak Milanovića i Plenkovića na komemoraciju Bandiću jučer je nezadovoljno komentirao Pavle Kalinić, šef zagrebačkog Ureda za hitne situacije, koji je sinoć za Novu TV kazao: "Oni još imaju priliku da se predomisle, to ide njima na dušu"

Komemoraciju Bandiću pratite uživo na Indexu.

Sprovod u srijedu u 12 sati, Bandić će biti pokopan kod mirogojskih arkada

Bandićev sprovod održat će se u srijedu u 12 sati na Mirogoju. Zagrebački gradonačelnik bit će pokopan odmah pored arkada.

> Bandić će biti pokopan kod mirogojskih arkada. Kalinić: Odluku donijela njegova žena

"Bit će pokopan odmah kraj arkada. Nismo mi to odlučivali, njegova žena je odlučila gdje će biti pokopan", rekao je jučer Indexu Pavle Kalinić, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama i prijatelj pokojnog Bandića.

Iz Grada Zagreba su apelirali da se, umjesto cvijeća i vijenaca, novac uplati u humanitarne svrhe.

"Građane molimo da umjesto kupovine cvijeća i svijeća, uplate donaciju Zagrebačkoj zakladi za pomoć osobama oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti, čiji je zakladnik i upravitelj bio upravo gradonačelnik Bandić. Broj računa Zaklade je HR 7323600001101818176", stoji u priopćenju iz Grada.

Iz Grada su građane koji će doći na komemoraciju i sprovod zamolili da se pridržavaju uputa Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Već unaprijed se zna da će na Bandićevom sprovodu biti više od dozvoljenog broja ljudi

Već se unaprijed zna kako će se na sprovodu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u srijedu kršiti odluka o nužnim epidemiološkim mjerama koju je donio Nacionalni stožer.

"Na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba, sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom, a uprave groblja su obavezne nadzirati pridržavanje protuepidemijskih mjera", tekst je odluke koju je 26. veljače potpisao načelnik Stožera i potpredsjednik vlade te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Odluka je na snazi do 15. ožujka.

> Dozvoljeno je 25 ljudi na sprovodu. Na Bandićevom će ih biti puno više

Međutim, Mirka Jozić, bliska Bandićeva suradnica iz Gradskog ureda za gospodarstvo, u jučerašnjem gostovanju u HRT-ovoj emisiji Studio 4 izjavila je da će na sprovodu biti velik broj ljudi.

Rekla je da, sukladno epidemiološkim mjerama, Grad vjeruje da će za komemoraciju moći uputiti oko 150 pozivnica.

"Što se tiče pogreba, vjerujem da nećemo moći spriječiti građane i simpatizere gradonačelnika da dođu na njegov posljednji ispraćaj. Prostor na Mirogoju i oko Mirogoja je velik", ustvrdila je Jozić.

Kontaktirali smo dr. Vjekoslava Jeleča, pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, da ga pitamo kako komentira već najavljeno kršenje epidemioloških mjera, no nije nam se javio na poziv već nam je poslao poruku da mu pošaljemo sms, što smo i učinili, no odgovor nismo dobili.

Pročitajte više