Na škotskom Loch Nessu pronađeni ostaci dinosaura

NA OBALI škotskoga jezera Loch Ness pronađeni su ostaci dinosaura starog 150 milijuna godina, što ipak ne znači da je riješena tajna legendarnog čudovišta Nessie, izvijestili su znanstvenici.

Ostatke iz razdoblja jure, četiri savršeno sačuvana kralješka plesiosaura dugog desetak metara pronašao je u plićaku jezera 67-godišnji umirovljenik.

Gerald McSorley predao je ostatke Škotskom nacionalnom muzeju, koji sada ispituje taj vrijedan pronalazak, prvi takav u Škotskoj nakon više od jednog stoljeća.

"Male su šanse da fosil potječe odavde", rekla je glasnogovornica Muzeja Hannah Dolby. "Šupljine u fosilu pokazuju da je došao iz mora, a ne iz slatke vode kakva je u ovom jezeru", dodala je.

Priče o "velikoj, groznoj zvijeri" stoljećima se protežu oko poznatog škotskog jezera. Čudovište se često opisivalo kao crno s debelim tijelom i zmijskim vratom.

Kamere 24 sata dnevno snimaju jezero, a ronioci redovito pretražuju hladne mračne dubine u potrazi za neuhvatljivim stvorenjem.

Nade obožavatelja Nessie da će fosil dokazati da u jezeru postoji čudovište, neutemeljene su. Fosil je star oko 150 milijuna godina, a Loch Ness je nastao prije "samo" 10 tisuća godina, potkraj ledenoga doba.


Pročitajte više