Na suđenju Miloševiću tri svjedoka o stradanjima Hrvata

HAŠKO tužiteljstvo izvelo je u četvrtak, u nastavku suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, tri svjedoka koja su opisala stradanja Hrvata na području Like i istočne Slavonije.

Prvi svjedok tužiteljstva u četvrtak, hrvatski policajac Vlado Vuković opisao je napad srpskih snaga na Saborsko u kolovozu 1991. godine.

Po njegovu svjedočenju JNA i snage pobunjenih Srba 5. kolovoza bez ikakva su povoda počele granatirati Saborsko iz Ličke Jesenice.

Svjedok je opisao kako su ga u rujnu te godine uhitili pripadnici Martićeve policije te maltretirali u zatočeništvu u Plaškom i Korenici. Nakon toga snage JNA prebacile su ga najprije u Bihać, gdje je također zlostavljan, a zatim u logor Manjaču pokraj Banje Luke.

U Hrvatsku se vratio u sklopu jedne od razmjena zarobljenika s JNA.

Vuković je kazao kako je u kolovozu 1995. godine u ekshumacijama dvije masovne grobnice u Saborskom nađeno između 20 i 30 tijela ubijenih mještana, od kojih desetak staraca.

Milošević je u protuispitivanju kao povod napada na Saborsko naveo da je JNA pokušavala osigurati svoja skladišta streljiva i goriva od hrvatskih napada što je svjedok odbacio.

Zaštićeni svjedok C-1230 iz Poljanka opisao je kako su njegova oca prije 12 godina, kada je on imao 16 godina, ubili pripadnici srpskih snaga. Te su snage, opisao je svjedok, 7. studenoga 1991. strijeljale u zaseoku Vukovići ukupno šest muškaraca i dvije žene, koje su izveli iz kuće u kojoj su se svi skrivali. Svjedok je kazao kako su dvojica pripadnika srpskih snaga spriječila trećeg, kojeg je opisao kao krupnog muškarca, da ubije i njega.

Te su snage nakon toga otišle u selo Poljanak i tamo ubile još nekoliko civila, a ostale protjerale.

Milošević je u protuispitivanju pokušao osporiti kredibilitet svjedoka ukazujući na to da se broj pripadnika srpskih snaga, koje je svjedok najprije opisao kao domaće ljude koji su okružili kuću, uvećao s 10-ak do stotine u tri različite izjave koje je davao sukcesivno hrvatskim vlastima, a da bi ih tek u četvrtoj izjavi haškim tužiteljima identificirao kao niške specijalce.

Svjedokinja C-1126 iz istočne Slavonije opisala je kakav su tretman imali Hrvati nakon početka srpske okupacije.

Njezino svjedočenje odvijalo se uz pune mjere zaštite identiteta koje su uključile i tajnost imena mjesta u kojem su Hrvati, uključivši svjedokinju i njezina muža, odvođeni na ispitivanja, prisilni rad, a neki od njih su i zlostavljani. Ona je opisala kako su Hrvati u tom mjestu morali nositi bijele trake oko ruku te staviti bijele oznake na ograde kuća.

Tužiteljstvo je najavilo kako će jedan od sljedećih svjedoka tužiteljstva biti Đelo Jusić koji će govoriti o stradanju festivalske zgrade u Dubrovniku.

Suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku nastavlja se sljedećeg tjedna.

(Hina) ps sd

Pročitajte više