Na Svjetski dan mira Papa poželio godinu napretka i mira

GODINU napretka i mira poželio je u četvrtak svijetu Ivan Pavao II. tijekom angelusa održanog u podne s njegova prozora na Trgu svetog Petra pred više desetaka tisuća vjernika, koji su napučili trg.

Papa je poželio sretnu godinu na više jezika, najprije na talijanskome zahvalivši se pritom na čestitkama talijanskog predsjednika Carla Azeglia Ciampija, a zatim na engleskome i drugim jezicima.

Sveti Otac je podsjetio na poruku koju je uputio u povodu Dana mira, koji Katolička crkva obilježava 1. siječnja, a koju je izrekao u četvrtak ujutro tijekom svečane mise u bazilici svetog Petra.

Mir je dar Božji, rekao je Papa, ali svi moraju dati svoj prilog u stvaranju mira, moraju odgajati za mir, koji je opće dobro.

Ivan Pavao II. poželio je svima "napredak i mir u Novoj godini".

Tijekom homilije u bazilici sv. Petra, Papa je prvi put pozvao na stvaranje novog međunarodnog sustava.

"Uočava se potreba stvaranja novog međunarodnog poretka, koji bi iskoristio iskustvo i rezultate što su ih ovih godina postigli Ujedinjeni narodi, rekao je Ivan Pavao II. tijekom homilije i naglasio kako pred nepravdama i nasiljem koje tlače razne dijelove svijeta postaje sve nužnijim stvaranje putova mira.

Nakon svečane mise, što ju je predvodio državni tajnik Svete Stolice kardinal Angelo Sodano, Papa je odveden, na stolici, do svoje radne sobe odakle je s prozora izrekao angelus, prvi u Novoj godini.

Pročitajte više