Na Zagrebačkoj burzi se očekuje oprezno trgovanje, analitičari najavljuju stagnaciju

Ilustracija: Igor Soban/PIXSELL

NA Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa, a u fokusu ulagača bit će, kao i prošloga tjedna, poslovna izvješća domaćih kompanija za prvih devet mjeseci ove godine. Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je protekloga tjedna 0.45 posto, na 1924 boda, a Crobex10 za 0.11 posto, na 1137 bodova. Porasli su nakon pada dva tjedna zaredom, dok je većina domaćih kompanija objavila devetomjesečne poslovne rezultate.

Među sektorskim indeksima najviše je prošloga tjedna porasla Crobexindustrija, za 2.41 posto, dok je jedino pao Crobextransport, za 2.49 posto. Redovni promet dionicama iznosio je 37 milijuna kuna, oko 17 milijuna više nego u tjednu ranije.

Najveći promet ostvaren dionicom Podravke

"Crobexi su prošloga tjedna porasli. Prosječni dnevni promet dionicama porastao je na 53 milijuna kuna, što se ponajviše zahvaljuje blok-transakciji dionicama Sunce hotela od 229 milijuna kuna blok-prometa, po cijeni od 202 kune za dionicu", kaže Marko Plastić, analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najveći promet u redovnom trgovanju ostvaren je dionicom Podravke, više od 15 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena porasla 1.32 posto, na 612 kuna.

Po likvidnosti je slijedila povlaštena dionica Adris grupe, s 2.3 milijuna kuna prometa, i rastom cijene za 0.54 posto, na 374 kune.

Znatniji promet imale su i dionice Valamar Riviere te HT-a, nešto iznad 2 milijuna kuna, pri čemu je cijena dionice Valamara porasla 1.4 posto, na 29 kuna, a HT-a pala 1.4 posto, na 174.5 kuna.

Najveći rast među likvidnijima imale su dionice Sunce hotela, s rastom cijene za 23.38 posto, na 190 kuna, te Đuro Đaković grupe, za 14.94 posto, na 200 kuna.

S druge strane, među likvidnijma najveći pad cijene pretrpjele su dionice ACI-ja, za 8.06 posto, na 6900 kuna, te Atlantske plovidbe, za 5.96 posto, na 379 kuna.

Na ZSE-u se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 62 dionice, pri čemu je cijena njih 33 porasla, 20 pala, a devet stagnirala.

Snažan rast svjetskih burzi

Tako su Crobexi pratili smjer svjetskih burzovnih indeksa. Na Wall Streetu je Dow Jones skočio 5.7 posto, dok je S&P 500 porastao 4, a Nasdaq indeks 2.3 posto.

"Strahovi od recesije su djelomice ublaženi nakon podatka da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju porastao za 2.6 posto godišnje, više od očekivanja investitora. Pritom su životni troškovi porasli 4.1 posto, sporije nego u prethodnom kvartalu, što ukazuje na popuštanje inflacijskih pritisaka. I dalje se očekuje da će Fed na sjednici početkom studenoga ponovno povećati ključne kamate za 0.75 postotnih bodova, no u prosincu bi povećanje moglo biti blaže. Također, pristižu rezultati kompanija. Više od pola sastavnica S&P 500 indeksa objavilo je svoje rezultate, pri čemu je njih oko 73 posto nadmašilo očekivanja po pitanju zarada", objašnjava Marko Plastić.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1.1 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 4, a pariški CAC 3.9 posto.

"Indeksi su snažno porasli, unatoč odluci Europske središnje banke (ECB) o povećanju kamatnih stopa za 0.75 postotnih bodova. Analitičari očekuju usporavanje rasta kamatnih stopa u idućim mjesecima", zaključuje Marko Plastić.

Pročitajte više