Načelnik Generalštaba ruske vojske prijeti NATO-u: Nuklearni rat je moguć!

"RUSIJA JE suočena s velikim rizikom uvlačenja u sukobe na svojim granicama, koji bi imali potencijal pretvaranja u nuklearne ratove", riječi su načelnika Generalštaba ruske vojske generala Nikolaja Makarova. Njegovo izlaganje prenose sve ruske agencije, kao i upozorenje na činjenicu da se NATO širi na istok, što ima za direktnu posljedicu porat tenzija na granicama. 

"Pod određenim uvjetima neki lokalni i regionalni sukobi mogli bi prerasti u rat u kojima bi bilo korišteno i nuklearno oružje", rekao je ruski general koji raspolaže silom od milijun vojnika, dodajući kako ruska vojska može odgovoriti atomskim oružjem u slučaju nuklearnog napada na Rusiju ili njenog saveznika. Korištenje atomskog oružja moguće je i prilikom napada konvencionalnim naoružanjem velikih razmjera.

General Makarov posebno je naglasio da postoji opasnost ukoliko se NATO povuče iz Afganistana što bi mogao biti okidač za sukobe u nekim bivšim sovjetskim republikama.

"NATO ponuda Ukrajini i Gruziji da uđu u taj savez za Rusiju je sigurnosno pitanje", rekao je Makarov podsjetivši da je njegova zemlja ratovala 2008. godine s Gruzijom zbog Južne Osetije i Abhazije.

Pročitajte više