NADBISKUP BOZANIĆ PREDVODIO MISNO SLAVLJE ZA JANJEVCE

Nadbiskup zagrebački Josip Bozanić predvodio je večeras svečano misno slavlje u zagrebačkoj katedrali u čast 700. obljetnice prvog spomena imena Janjevo, drevne dubrovačke kolonije na Kosovu, kojoj je zaštitnik sv. Nikola, biskup, čiji se blagdan danas slavi.L

U večerašnjoj je propovijedi nadbiskup Bozanić govorio o životu sv. Nikole, biskupa, zaštitnika djece, a osobito putnika i mornara, rekavši da je taj svetac kojega Crkva danas slavi neumorno naviještao Božje kraljevstvo i da su mu posvećeni brojni oltari i crkve diljem svijeta.

Pozdravljajući posebno okupljene Janjevce iz svih dijelova Hrvatske kao najstarije dijaspore, ponovio je riječi koje im je papa Ivan Pavao II. uputio 15. studenoga 1989. godine. On im je kazao da budu ponosni na svoju slavnu povijest koja je sastavni dio povijesti hrvatskog naroda i da kao iskreni katolici budu svjedoci i promicatelji Kristova mira i ljubavi.

Na početku novog vremena trećeg tisućljeća budite i ostanite postojani u svojoj časnoj tradiciji u vjernosti Bogu, Katoličkoj crkvi i svom hrvatskom narodu, poručio je Janjevcima mons. Josip Bozanić. ´U traženju novih puteva ostanite i dalje vjerni u održavanju zajedništava koje vas je u zajedništvu vjere sačuvalo.´ Poželio je da njihove obitelji i dalje budu blagoslovljene u bračnoj vjernosti i radosti djece.

Okupljene vjernike Janjeva u prepunoj zagrebačkoj katedrali pozdravili su i predsjednik Udruge Janjevaca iz Zagreba Pavao Palić, biskupi dubrovački mons. Želimir Puljić i skopski mons. Joakim Herbut. U misnom slavlju sudjelovali su i nadbiskup zadarski mons. Ivan Prenđa i biskup iz Prizrena Mark Sopi. Misnom slavlju u zagrebačkoj katedrali bili su nazočni i predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić i predsjednik HAZU-a akademik Ivo Padovan.

Ova visoka obljetnica dolaska Janjevaca na Kosovo obilježit će se i tijekom sljedeće godine, a bit će održan i znanstveni skup pod pokroviteljstvom HAZU-a.

Pročitajte više